Kétirányú lett a Vörös-torony-hágó! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/09/09
Hirdetés
Miután újabb láncokat és vaskapcsokat szereltek fel a sziklafalban, a Vörös-torony-hágó immár nem csak a Téry-, hanem a Hosszú-tavi menedékház felől is járható. Az újonnan telepített láncoknak és fémhágcsóknak köszönhetően a hágón átkelő turisták már kellő távolságból láthatják és elkerülhetik egymást anélkül, hogy a nehéz, kitett sziklás terepen akadályoznák és veszélyeztetnék társaikat. Megszűnt tehát az eddigi egyirányú közlekedés, a turisták ezután már mindkét irányból átmehetnek a hágón. „Az éves forgalomszámlálás adatai megerősítették, hogy a magashegyi hágók közül a Vörös-torony-hágó a legkedveltebb a turisták körében. A fizikailag és mentálisan kevésbé felkészült turisták azonban a nehezebb szakaszokon sokszor hosszú ideig akadályozták a hágón való átkelést” – mondta el Dominik Michalik, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) munkatársa. Az idegesen várakozó turisták aztán a láncok melletti sziklafalon indultak felfelé, nem törődve azzal, hogy az esetlegesen lezuhanó kövekkel veszélyeztetik az alattuk várakozókat és haladókat.

 

A lezuhanó kövek miatt bekövetkezett balesetek, valamint a menedékházak dolgozóinak és a turistáknak a véleménye végül meggyőzte a turistaút kezelőjét arról, hogy a Magas-Tátra leglátogatottabb magashegyi hágóján át vezető turistautat mindkét irányból hozzáférhetővé tegye. Az új segédeszközöknek köszönhetően, melyek egymással párhuzamosan vezetnek a Vörös-torony-hágóba, a turisták biztonságosan kikerülhetik egymást anélkül, hogy a nehéz terepen ezzel másokat veszélyeztetnének. A sziklafalba két sorban telepített technikai segédeszközök nem csak a Kis-Tarpataki-völgyből a Nagy-Tarpataki-völgybe, vagy a fordított irányban való átjutást könnyítik meg, hanem akár az azonos irányban előttünk haladók megelőzését is. „Annak ellenére, hogy a hágó most már kétirányú, továbbra is célszerű a meredekebb oldalról, vagyis a Kis-Tarpataki-völgyből, a Téry-menedékháztól megközelíteni a hágót, és a mérsékeltebben meredek oldalon, a Nagy-Tarpataki-völgyben leereszkedni” – mondta Michalik.

 

2010 júniusa óta mindkét irányban járható a Bélai-Tátrában, a Monk-völgyben vezető zöld jelzésű tanösvény is. A tanösvényen telepített hat db. információs tábla megismerteti a látogatókat a völgy növény- és állatvilágával, a természeti látnivalókkal, valamint a Bélai-Tátra sajátosságaival. Ennek az útvonalnak a kétirányúvá tételével egyidejűleg meghosszabbították a Felső turistautat (Tatranská magistrála) a Nagy-Fehér-tótól (az addigi végponttól), amely most már a Kopa-hágón, a Felső-Kopa-hágón és a Széles-nyergen át, a Monk-völgyön végig Zsgyárban ér véget.
Igazából azonban nem is ér véget, hiszen a továbbra is piros jelzésű turistaút a Szepesi-Magurát keresztezve érkezik Kisfrankvágása (Malá Franková) és Nagyfrankvágása (Veľká Franková) településekre. Innen a jelzés az államhatáron halad tovább, egészen Szentmindszent (Kaczwin) és Alsólápos (Łapsze Niżnie) településekig, ahol az ösvény véget ér. A Felső turistaút teljes hosszúsága ezeknek a kiterjesztéseknek köszönhetően a Liptói-Tátrában található Jalóci-völgytől Alsóláposig immár 120 km. hosszúságú, egybefüggő turistaút.

 

Forrás: https://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: slovakia360.com

 

Hirdetés
Hirdetés