Rohácsi-völgy Liptói-Tátra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/08/07
Hirdetés
Az alsó részén sűrű erdővel benőtt Rohácsi-völgy (Roháčska dolina) a Liptói-Tátra legértékesebb völgye, melynek mai arculatát az utolsó jégkorszakban képződött 10 km hosszú gleccser formálta ki. A gleccser elolvadása után maradt fenn többek között a Hegyes-Rohács (Ostrý Roháčs) északnyugati fala alatt található hatalmas sziklaamfiteátrum. A csúcs alatt 300-400 méterrel fekvő Rohácsi-tavak (Roháčske plesá) a Liptói-Tátra egyelten olyan tavai, amelyek teljes hasonlóságot mutatnak a Magas-Tátrában fekvő tavakkal. Az ezen a tengerszint feletti magasságon fennmaradt gleccserképződmények európai ritkaságnak számítanak. A Rohácsi-völgyet a Liptói-Tátra északi részének turistaközpontjából, a Bölényfalutól (Zuberec) 7,5 km-re, a Foltos-völgy (Látaná dolina) torkolatában álló Zverovka menedékháztól (1020 m) induló piros jelzésű turistaúton érhetjük el. 
A menedékháztól a Rohácsi-völgyön kívül akár a Liptói-Tátra főgerincére is felmehetünk az Árvai oldalról. A Liptói-Tátra gerincének középső részén összesen 27 csúcs található, közülük 20-nak a magassága meghaladja a 2000 métert. A liptói-tátrai főgerinc legmagasabb csúcsa a 2187 méter magasságú Bánya-hegy (Baníkov), ezt kivéve talán a hegység legismertebb csúcsai a Rohácsok néven ismert csúcscsoport. A kiterjedt, nagy területű völgyzárlattal rendelkező Rohácsi-völgyet délkeleti részén a főgerinc két karcsú csúcsa, a Volovec (Volovec, 2063 m) és a Hegyes-Rohács (2084 m) határolja.
A Rohácsi-völgy a déli részén több kisebb völgyre nyílik szét. Közülük talán a legismertebb a Szalatin-völgy (Salatínksa dolina) és a Zsarátnok-vályú (Spálený žľab). A Szalatin-völgyben található síközpont az egyik leglátogatottabb sípálya Szlovákiában. A Rohácsi-völgy magasabban fekvő részein található a Szalatin-völggyel párhuzamosan fekvő Zsarátnok-völgy (Spálená dolina) és a Hátsó-Zsarátnok-völgy (Zadná Spálená). A Zsarátnok-völgy egy része a szintén magasan fekvő Szomorú-völggyel (Smutná dolina) együtt a Rohácsi-tavak Nemzeti Természetvédelmi Terület részét képezik. A völgyben vezető tanösvény a Rohácsi-völgy szájától a Fekete-pocsolya (Ťatliakovo pleso) mellett, a Szomorú-völgy alsó részén, majd a Rohácsi-tavak mellett elhaladva éri el a Zsarátnok-völgyet, majd a 18 méter magas Rohácsi-vízesést (Roháčsky vodopád) érintve érkezik vissza az Adamcula-rétre (Adamcuľa). A tavakat egy 7,5 km hosszú, 525 méter szintkülönbségű tanösvényen járhatjuk végig, melyen 10 tájékoztató táblát helyeztek el, ezeket tanulmányozva rengeteg értékes információhoz juthatunk.
Szintén a Fekete-pocsolyától indulva, a Szomorú-völgyben haladó kék jelzésen érhetjük el a Zsári-völgybe (Žiarská dolina) vezető Szomorú-hágót (Smutné sedlo, 1962 m), amely talán a legkönnyebb, ezért leggyakrabban használt átjáró a Liptói-Tátra főgerincén. Szintén sok turista célpontja a Jalóci-völgybe (Jalovská dolna) vezető Bánya-nyereg (Baníkovské sedlo, 2040 m), amely ugyancsak Árvát és Liptót köti össze. A tanösvény és e két magashegyi átjáró csak a nyári turistaszezonban látogatható, november 1. és június 15. között, a téli zárlat idején ezen a területen tilos a túrázás.
Hirdetés
Hirdetés