Földrengés a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/08/09
Hirdetés
Hain Gáspár (1632-1687) Lőcse város szenátora és bírája 1684 és 1687 között németül és latinul írta meg híres lőcsei krónikáját, „Zipserische oder Leutschaverische Chronica” címmel. A kiváló történeti kútforrást a Szepes megyei Történelmi Társulat adta ki 1913-ban, majd ennek reprint kiadását a Magvető Könyvkiadó 1988-ban. A krónika 1662-ről szóló sorai között található egy bejegyzése, amelyben egy hatalmas vihar kapcsán szó esik a Magas-Tátráról. A krónika szerint 1662. augusztus 5-én olyan nagy erejű földrengés volt a Tátrában, ami földcsuszamlással és új tátrai tó keletkezésével járt (az eseményt állítólag Buchholtz György is említi egyik munkájában).
„Augusztus 5-én déli 12 és 1 óra között nagy vihar kerekedett… S ami jelentősebb, a Magas-Tátrában akkora földrengés volt, hogy egy hatalmas szikla, vagy inkább egy egész hegy, megcsuszamlott, sok hegyet szétmorzsolt, és egy új tavat csinált, úgyhogy egy eleven sárkány is felbukkant, és a csorbai elhagyott templom tetejére telepedett, s miután néhány napot itt töltött, és senki sem mert a közelébe menni, végül eltűnt.”
Forrás: Szepességi avagy lőcsi krónika és évkönyv a kedves utókor számára. Összeállította Hain Gáspár. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 1988.
Hirdetés
Hirdetés