Egész napos robotolás a Téry menedékházban

Egész napos robotolás a Téry menedékházban

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/07/23
A hegység egyik leglátogatottabb menedékháza a Kis-Tarpataki-völgyben található Téry menedékház, amely a legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó menedékház a Tátrában.
Hirdetés
A Magas-Tátrában már javában tart a nyári turistaszezon, egyre több turistával találkozhatunk a túraútvonalakon. A hegység egyik leglátogatottabb menedékháza a Kis-Tarpataki-völgyben található Téry menedékház, amely a legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó menedékház a Tátrában. „A menedékház 2015 méter tengerszint feletti magasságban található, gyönyörű kilátással a Tátra második legmagasabb csúcsára, a Lomnici-csúcsra. További jelentős csúcsok vesznek körül minket, itt van a Szepesi-Öt-tó, és innen nem messze, a Kis-Nyereg-hágó alatt található a Kék-tó, a Tátra legmagasabban fekvő tava” – mondta el az Árvából származó Stanislav Kútnik, a menedékház egyik alkalmazottja.

Több száz turista érkezik naponta

A nyári szezonban naponta több száz turista érkezik a menedékházhoz, legtöbben Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról, Németországból, de más, egzotikus országokból is rendszeresen érkeznek ide látogatók. „A világ minden tájáról jönnek a turisták, így pl. Amerikából, Ázsiából ás Ausztráliából is. Sokan felkeresnek minket annak a ténynek köszönhetően, hogy a menedékház a leglátogatottabb tátrai turistacélpontok közé tartozik” – mondta Kútnik.
Egész napos robotolás a Téry-menedékházban-1
A Téry menedékház 2009-ben
Egész napos robotolás a Téry-menedékházban-1
Forrás: Nagy Árpád
Hatalmas segítséget jelentenek a menedékház működtetésében a néhány évvel ezelőtt telepített napelemek. „Ez nagy segítséget jelent számunkra, hiszen energiát szolgáltat, amire szükség van a világításhoz, a hűtőszekrények, fagyasztók működéséhez, gyakorlatilag mindenhez” – tette hozzá Kútnik, aki már 12 éve dolgozik a menedékházban.
Szavai szerint nagyon nehéz, de egyedi és érdekes az itteni munka, és jelenleg nem szívesen cserélné fel semmi mással. A Téry menedékház egész évben nyitva van, nyáron pedig különösen sok a munka, hiszen rengeteg turista keresi fel a menedékházat. „Nyáron reggel 6-kor kelünk, és sokszor csak késő este tudunk lefeküdni. A téli szezon is nehéz, különösen a teherhordás miatt. Gyakran derékig érő hóban, hóviharban kell felhozni az árut, sokszor naponta 3 órán át kell havat takarítani a menedékház közelében” – tette hozzá Kútnik. A ház nem létezhetne a hegyi teherhordárok nélkül, akik 2015 méter tengerszint feletti magasságba viszik fel a menedékház életéhez, működéséhez szükséges anyagokat. Közülük az egyik Vladimír Hyžnaj, számára ez a munka hobbi, edzés, valamint testet és lelket felüdítő foglalatosság egyben. „Nyáron 70-80 kilogrammot viszünk fel egyszerre, téli körülmények között pedig 35-40 kg-ot. Elsősorban a szokásos élelmiszereket és sört szállítunk, ma azonban nagyon jó napom volt, ma kenyeret és borovičkát hoztam föl” – meséli a teherhordó, aki másfél éve dolgozik itt teherhordóként, és kedvenc időtöltése a fürdőzés a Szepesi-Öt-tó valamelyikében.
Egész napos robotolás a Téry-menedékházban-2
A Téry menedékház 2023-ban
Egész napos robotolás a Téry-menedékházban-2
Forrás: Nagy Árpád
A Téry menedékház a Kis-Tarpataki-völgyben található, és legkönnyebben Ótátrafüredről érhető el, a Tar-pataki-vízesések és a Zamkovszky-menedékház melletti útvonalon keresztül. A Téry menedékháztól jelzett turistautak vezet a Vörös-torony-hágón át a Nagy-Tarpataki-völgyben található Hosszú-tavi menedékházhoz, valamint a Kis-Nyereg-hágón át a Jávor-völgybe. A menedékház 1899-ben épült Téry Ödön kezdeményezése alapján, jelenlegi gondnoka Miroslav Jílek.
Forrás és fotó: https://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés