A Téry menedékház

A Téry menedékház

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/07/09
A Téry-menedékház a legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó menedékház a Magas-Tátrában, de téli időszakban a lavinaveszély miatt fokozottan ügyelni kell a házhoz vezető túra során.
Hirdetés
A Téry menedékház a legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó menedékház a Magas-Tátrában, de téli időszakban a lavinaveszély miatt fokozottan ügyelni kell a házhoz vezető túra során. A ház meglátogatása a nehéz túrák sorába tartozik, ezért csak megfelelő fizikai erőállapotban lévőknek ajánlott ez a túra. A menedékház megközelítésének ideális útvonala Ótátrafüredről a zöld jelzésen eljutni a Tarajkára, onnan a piros jelzésű Felső turistaúton a Zamkovszky-menedékházig, majd onnan ismét a zöld jelzésen a Téry menedékházig. Ez az útvonal normál tempóban kb. 3 és fél órát vesz igénybe. Igényesebb megközelítési útvonal a nyári szezonban használható, Javorináról induló, a Kis-Nyereg-hágón át vezető zöld jelzésű turistaút, ennek menetideje normál tempóban 5 óra 20 perc.
A Téry menedékház-1
A Téry menedékház 2009-ben
A Téry menedékház-1
Forrás: Nagy Árpád
Ha már tudjuk, hogyan juthatunk el a Téry menedékházhoz, mélyedjünk el egy kicsit a történelmében. A Kis-Tarpataki-völgyről a XVII. századból származnak az első írásos említések, amikor elsőként az aranyásók, a gyógynövénygyűjtők, majd zergevadászok keresték fel a völgyet, később pedig a természet szerelmesei is tudomást szereztek szépségéről. A völgy első turistahajléka a Nagy-kaptató alatti Kis-Tarpataki-Tüzelőkő volt. Ez egy hatalmas sziklatömb alatti nagyobb fedett tér volt, ahol kisebb talajegyengetés után akár 2-3 személy is éjszakázhatott. Természetesen nem ez volt az egyetlen sziklatömb a völgyben, amely alatt éjszakázni lehetett. Később, a fürdőélet fejlődésének köszönhetően egyre inkább megnőtt a tátrai turisztika iránti érdeklődés is. Népszerű úti célok voltak a Lomnici-csúcs, a Tar-pataki-vízesések, majd később az Öt-tavi-katlan.
A Kis-Tarpataki-völgybe vezető első turistaút 1875-ben épült. A tátrai turisztika neves úttörője, dr. Téry Ödön már 1889-ben azt javasolta a Magyarországi Kárpátegyesületnek (MKE), hogy építsenek egy menedékházat az Öt-tó katlanában, amely akkoriban egyre népszerűbbé vált a turisták körében. Téry még diákként megismerte a Tátrát, szorosan kötődött a Kis-Tarpataki-völgyhöz, és túráiról jól ismerte a Tüzelőkövet is. Ezért aztán a maga részéről nagy erőfeszítéseket tett egy menedékház felépítése ügyében. Ez azonban nem volt olyan egyszerű, mivel az MKE konzervatív vezetőség nem mindig értett egyet a fiatal tagság terveivel. Miután azonban a Magyar Turista Egyesület kivált a Kárpátegyesületből, a Téry által vezetett új egyesületnek sikerült megszerezni a Kis-Tarpataki-völgy kizárólagos kezelési jogát. Így aztán 1898-ban megkezdődhettek a Majunke Gedeon által tervezett menedékház építési munkái. A háznak alkalmas területet a tófal tetején, az Öt-tó közelében jelölték ki, ez a helyszín nem csak a Poprádi-medencére, de a Magas-Tátra csúcsaira is kitűnő kilátást biztosított. A ház tervezése során nagyon figeltek arra, hogy biztonságos helyre építsék, építése során pedig a lehető legnagyobb gondossággal próbáltak alkalmazkodni a környezethez. Abban az időben ez volt a legmagasabban fekvő menedékház a Tátrában. A szükséges építőanyagokat a munkások a hátukon vitték fel a helyszínre, ami meglehetősen nehéz feladat volt. Később, a házhoz vezető út javítása után már lovak is részt vettek az építőanyagok szállításában. A menedékházat 1899 augusztusában nyitották meg a nyilvánosság előtt. A rossz időjárás ellenére az ünnepélyes megnyitón csaknem 100 ember vett részt, amely abban az időben példátlan dolog volt. A menedékház megálmodójának nevét vette fel. Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy fennállásának immár több mint 110 éve alatt senki sem akarta megváltoztatni az eredeti elnevezését, amely jelenleg is arra a férfira emlékeztet, aki a szívét is kitette a hegyekért, melyeket mindennél jobban szeretett.
Ahogy az lenni szokott, a Téry menedékház sem maradhatott ki a rendszeres rekonstrukcióik sorából. Az elsőre még az I. világháború előtt került sor, a menedékház ugyanis a tető hiányosságai miatt beázott. Ennek a problémának a megoldása után nem sokkal kibővítették a házat. Talán kevesen tudják, de a menedékházzal már 1912-ben kiépítették a telefonösszeköttetést. A legjelentősebb átalakítási munkákra 1979-1983 között került sor, amikor a belső tér átalakítása mellett beszerelték a központi fűtést, új szociális blokkot alakítottak ki, aggregátorral biztosították az elektromos áramot, és egy kis szennyvíztisztítót is megépítettek.
A Szlovák Turisták Klubja és a JAMES Szlovák Hegymászó Egyesület tulajdonában lévő Téry menedékházban jelenleg 24 férőhely van, a ház természetesen a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) állomása is. Az ebédlő 50 személy befogadására alkalmas, akiket akár meleg étellel is ki tudnak szolgálni. 1995-ben egy kis vízerőművet építettek az Alsó- és a Középső-tó között, az ebből nyert energián felül a tetőre telepített napelemekkel biztosítják a ház energiaellátását.
A Téry menedékház-2
A Téry menedékház 2023-ban
A Téry menedékház-2
Forrás: Nagy Árpád
A menedékház ellátását hegyi teherhordókkal, illetve kivételes esetben helikopterrel oldják meg. A menedékházban fennállása alatt több gondnok is megfordult, köztük egy másik tátrai menedékház névadója és építője, Zamkovszky István is. A Téry menedékház a legmagasabban álló menedékházak közé tartozik Szlovákiában, és nem könnyű megközelíthetősége ellenére is megér egy látogatást. A tátrai természetre nyíló gyönyörű kilátása, valamint az egyik völgyből a másikba történő átmenet lehetősége miatt a menedékház joggal viselheti az egyedülálló jelzőt.
Hirdetés
Hirdetés