A Poprádi-tó

A Poprádi-tó

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/07/17
A Menguszfalvi-völgy alsó részében, 1494 méter tengerszint feletti magasságban fekszik a fenyvesek koszo­rúzta Poprádi-tó, a Tátra déli oldalának ötödik legnagyobb tava.
Hirdetés
A Menguszfalvi-völgy alsó részében, 1494 méter tengerszint feletti magasságban fekszik a fenyvesek koszo­rúzta Poprádi-tó, a Tátra déli oldalának ötödik legnagyobb tava. Területe 6,88 hektár, legmélyebb pontja 17,6 méter. Ideális fekvése, könnyű megközelíthetősége a tavat a Ma­gas-Tátra egyik leglátogatottabb, leg­közkedveltebb helyévé tette. Felejthe­tetlen élmény­ben lehet része annak, aki Csorbatótól a piros jelzésű Felső turistaúton túrázva felkeresi ezt a varázslatos szép­ségű helyet. A tó partján állva a hara­goszöld színű, de a napsugárban sze­líden mosolygó víztükörben a környező csúcsok tü­körképét látjuk viszont, miközben fülünkbe visszhangzik az Omladékvölgyi-Jeges-patak vízesésének zúgása. A tó sa­játságos, vadregényes jellegét a fö­lötte magasodó Oszterva hatalmas sziklafala adja. A tó egyike a Tátra azon tavainak, amelyekbe halakat telepítettek, lefo­lyása a Poprád folyó egyik ágát ké­pezi, amely a Hincó-patakkal való egye­süléséig a Krupa-patak nevet viseli.

Az elnevezés eredete

A Poprádi-tó elnevezéséről azt hihetnénk, hogy az egykori poprádi határban fekszik. A valóságban Poprád városával és az ugyanilyen nevű folyóval nincs közvetlen összefüggésben, hacsak nem vesszük figyelembe azt, hogy a tóból kifolyó Krupa-patak, valamint a fővölgyön keresztülfolyó Hincó-patak összefolyásától (kb. 1300 méter) a folyó neve Poprád.
A tó északi partján áll a Poprádi-tavi menedékház, a Menguszfalvi-völgybe és azon belül a népszerű Tengerszem-csúcsra irányuló túrák legmegfelelőbb kiindulópontja. Ugyancsak a turisták kényelmét szolgálja a 2011-ben ismét megnyitott Majláth-menedékház, amely eredeti helyén épült újjá.
A Poprádi-tó megközelítése:
- Csorbatóról a piros jelzésű Felső turistaúton.
- A Poprádi-tó villamos vasúti megállóhelytől a kék jelzésű aszfaltozott turistaúton.
- Felsőhágiból a sárga, majd piros jelzésű turistaúton, az Oszterva-nyergen keresztül.
Forrás: https://kamnahory.sk, 250 tátrai túra; Scheirich László: Emberek, sziklák, századok
Hirdetés
Hirdetés