Vége a téli zárlatnak a Tátra déli oldalán

Vége a téli zárlatnak a Tátra déli oldalán

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/06/15
Június 15-én befejeződik a téli zárlat, a turisták ismét korlátozás nélkül túrázhatnak a Tátra Nemzeti Park magasabban fekvő, alapvetően a menedékházak fölötti területein.
Hirdetés

230 km turistaút válik ismét elérhetővé

Június 15-én befejeződik a téli zárlat, a turisták ismét korlátozás nélkül túrázhatnak a Tátra Nemzeti Park (TANAP) magasabban fekvő, alapvetően a menedékházak fölötti területein. Vasárnap ismét megnyitják a forgalom előtt azt a kb. 230 km hosszúságú, összesen 37 magashegyi turistaútvonalat, melyet a téli zárlat idején, november 1-től június 15-ig nem használhatnak a turisták. Ezzel a Tátra és a túrázás szerelmesei ismét több mint 788 km jelzett turistaúton közlekedhetnek a TANAP kezelése alatt álló Magas- és a Liptói-Tátrában, valamint a Szepesi-Magurában. A nemzeti park turistaútjait a turisták saját felelősségükre használhatják, szem előtt tartva azt a tényt, hogy a magashegyi hágókba, csúcsokra vezető egyes, különösen a keleti fekvésű útvonalak a nyár elején még hóval fedettek lehetnek.

Figyeljünk a nyári hóval borított utakra

„Az ilyen hóval borított szakaszokon nagyobb a kicsúszás veszélye, amivel mindenkinek számolni kell, ezért aki nem rendelkezik megfelelő felszereléssel és tapasztalattal, az inkább forduljon vissza, és halassza későbbre a tervezett túrát” – mondta Dominik Michalík, a TANAP Területi Szolgálatának vezetője.
A tavaszi szezon másik veszélyforrását a sziklafalakról az olvadó hó által magával sodort törmelék, sziklák jelentik, amelyek akár kőlavinákat is elindíthatnak, amelyek veszélyeztethetik az alattuk elhaladó turistákat.
A nyári szezonban a TANAP munkatársai ellenőrzik és kiegészítik a turistautak színjelzéseit, beleértve ebbe a rudakon elhelyezett jelzéseket, valamint a szútámadás miatt korábban erdős, mára azonban erdőmentessé vált területeken vezető útvonalakat is. A magashegyi terepen is igyekeznek megkönnyíteni a turisták tájékozódását, ez magában foglalja azt a 25 km jelzett útvonalat is, amely a szlovák-lengyel határon vezet. Szintén vasárnaptól használhatják ismét a turisták a négy, télen lezárt tanösvényt, így a nyári szezonban összesen nyolc tanösvényen túrázhatunk. A téli zárlatot a TANAP az 1980/1981-es téli szezonban vezette be, elsősorban a zergék és mormoták nyugalmának biztosítása, valamint a tavaszi időszakban a növényzet kímélése érdekében. A lezárások másik jelentős szempontja a turisták testi épségének megvédése a téli körülmények között.
Hirdetés
Hirdetés