Rainer-emlékév a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/04/12
Hirdetés
A Magas-Tátrában 2013-ban rendezvénysorozattal emlékeznek Rainer János Györgyre, aki a Tátra mecénásaként bábáskodott a tátrai turizmus megszületésénél. A Magas-Tátrában található Rainer-kunyhó gondnoka, Peter Petras ezért a 2013-as esztendőt Rainer-emlékévnek nyilvánította, ebben az évben ugyanis a legrégebbi tátrai menedékház több évfordulót is ünnepel. 180 évvel ezelőtt, 1833-ban írták alá a bérleti szerződést a gróf Csáky család és Rainer János György Tátrafüred bérbeadásáról, emellett 150 évvel ezelőtt, 1863-ban határozták el a Rainer-kunyhó felépítését, és végül 15 évvel ezelőtt, 1998-ban nyitották meg újból a kunyhót a nagyközönség előtt.

 

„Rendezvénysorozattal szeretnénk emlékezni arra az emberre, aki első propagátora volt a Magas-Tátrában a szervezett turizmusnak. Gyakran elfeledkezünk arról, hogy ez éppen Rainer János György volt” – mondta a rendezvénysorozat egyik megálmodója, Mikuláš Argalács. A rendezvények szervezőjének véleménye szerint Rainer János György a XIX. századi Magas-Tátra történelmének egyik legfontosabb személyisége volt, és az ő érkezése Tátrafüredre 1833-ra nyúlik vissza. A turisták ellátása céljából megálmodott Rainer-kunyhó terveit 30 évvel ezután, 1863-ban vetette papírra.

 

A Rainer-emlékév első eseményeként Rainer János György születésnapján, április 3-án megemlékezésre került sor a szepesszombati temetőben lévő nyughelyénél. A kb. két tucat érdeklődő jelenlétben megtartott megemlékezésen Mikuláš Argalács mellett részt vett Peter Petras, a Rainer-kunyhó jelenlegi bérlője, a Rainer-év egyik szervezője, valamint Ján Mokoš, a társszervező Tátraváros polgármestere.
„Ezt júniusban egy színházi jellegű program követi, melyben szeretnénk bemutatni, hogyan született meg az Ótátrafüredet bérbeadó szerződés a Csákyak és Rainer között” – tette hozzá Argalács, aki maga készíti el az előadás tevét és forgatókönyvét. Magára az előadásra június 15-én kerül sor, a poprádi Commedia színházban. Valamivel később kerül sor a Rainer-ösvény ünnepélyes megnyitására, és a nyilvánosságnak történő tényleges átadására Ótátrafüredről a Tarajkán és a Tarpataki-vízeséseken keresztül a Rainer-kunyhóig.
Mindhárom eseményről méltóképpen kíván megemlékezni Peter Petras is. „A hagyományos „Kunyhó ünnepe” elnevezésű rendezvényre ezúttal augusztus 17-én kerül sor, ekkor góral zenészek szórakoztatják a turistákat, akiknek egy rövid versenyen alkalmuk lesz kipróbálni a tátrai teherhordók hátikosarának használatát, megkóstolhatják a helyben készült pörköltet, és a gyerekeknek is különböző programokat szerveznek a kunyhó közelében” – részletezte a programot Peter Petras. A szervezők ezen az eseményen szeretnének megemlékezni a Rainer-kunyhó megálmodásának 150 évfordulójáról, valamint arról, hogy a jelenlegi gondnok, Peter Petras éppen 50 évvel ezelőtt kezdett a Magas-Tátrában dolgozni, mint teherhordó. Ebből az alkalomból Petras egy emlékkönyvet készül kiadni. „Ebben különböző történeteket foglalok össze, melyeket a barátaimmal dolgozok fel, akikkel a Tátrában ismerkedtem meg” – mondta Petras.
 

A Rainer-emlékév rendezvénysorozat csúcspontjaként „A XIX. század neves tátrai személyiségei” címmel szakmai konferenciát rendeznek. „Az egész a XIX. században kezdődött, Rainer János Györgyön kívül olyan meghatározó egyéniségeknek köszönhetően, mint pl. dr. Szontagh Miklós, az akkor még fiatal dr. Guhr Mihály, vagy a saját birtokait a Tátra fejlesztése céljából bérbeadó földbirtokos, Szentiványi József. Ez az időszak volt a hegyivezetők fénykora, ennek jelentős alakja id. Franz János, és ekkor tevékenykedett a Tátra lábánál maradandót alkotó Husz Dávid, aki 200 évvel ezelőtt született” – sorolja Argalács. Ezeknek a személyeknek a jelentőségét az említett konferencián kívánják értékelni, melyre előreláthatólag októberben kerül majd sor, és amelyre elsősorban szakmai közönséget, történészeket, történelemtanárokat és újságírókat várnak.
Hirdetés
Hirdetés