Mikor ébrednek a mormoták a Tátrában? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/03/12
Hirdetés

 

 

„A fenébe, így nem lehet aludni, olyan meleg van, mint a sütőben” – gondolhatták a tátrai mormoták 2008. februárban, miután a tél közepén szokatlanul meleg időben felébredtek mély téli álmukból. Egyes példányok már kidugták fejüket téli járataikból, és kijöttek a friss levegőre. Ennek oka az akkori, szokatlanul meleg január végi és február elejei időjárásban keresendő.

 

A zoológusok ugyanakkor aggódva figyelték az időjárást, hiszen a következő napokra előre jelzett újabb fagyok könnyen a tátrai mormoták pusztulását jelenthették. A hó felületén nyomaikat otthagyó mormotákat az egyik déli völgyben figyelték meg a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdészei. Ilyen korai ébredés ritka a mormoták életében, a szakemberek több mint 30 éve nem tapasztaltak hasonlót. „A korai ébredés oka valószínűleg a januárban tapasztalt, átlag feletti hőmérséklet lehetett” – mondta el akkor Barbora Chovancová, a TANAP zoológusa. Az 1400 méter magasságban mért napi középhőmérséklet 2008. január 10. és 22. között elérte a 3 °C-t, és az éjszakai hőmérséklet is alig süllyedt 0 °C alá. „Erre a szokatlan jelenségre felhívtuk a lengyel kollégák figyelmét is, akik jelzésünk után szintén figyelni kezdték a mormotákat” – tette hozzá a szakember.

 

Normál körülmények között a mormoták április közepén ébrednek fel téli álmukból. A szakember szerint azonban az ilyen korai ébredés akár a mormoták pusztulását is okozhatja. A szokatlanul magas hőmérséklet miatt azt hihetik, hogy már tavasz van, hiszen a mormoták életét nem a naptár, hanem az éghajlati viszonyok szabályozzák. A szokatlan felmelegedés hatására agyuk hamis jelzést kaphat, és ha egyikük felébred, elképzelhető, hogy vele együtt az egész kolónia felébred. Ilyen esetben viszont a mormoták csak nagyon nehezen tudnak visszaaludni. Nincs elég erejük, hogy visszatérjenek a mélyen a felszín alatt kiásott téli járataikba, és ha felhasználják összes energiakészletüket, nem fogják megélni a tavaszt. Még nehezebb feladat ezeknek az állatoknak az ember által végzett „erőszakos” visszaterelése a téli járatokba.
Hogyan élnek a tátrai mormoták?
A tátrai mormota (Marmota marmota latirostris) különféle növényekkel (pl. fekete áfonya), gyógynövényekkel táplálkozik, különleges csemegének számít étrendjükben a kökörcsin. Kolóniákban élnek, egy-egy kolóniában átlagosan 6-8 kölyök él, de lehet akár 12 is. Testhőmérséklete a téli hibernáció idején 5 °C-ra süllyed. A hibernációt megzavarhatja az erős hőmérsékletingadozás felfelé vagy lefelé. Téli járataikat mélyen a föld alatt (ez 1 méter, vagy még több is lehet) ássák ki, majd a járatok bejáratát agyagos földdel, kövekkel és száraz füvekkel tömítik be. A 2008-as adatok szerint a korábbiakhoz képest csökkent a Tátrában a mormoták állománya. Amíg az 1980-as években kb. 160 kolóniát számoltak meg, addig 2008-ban már csak kb. 100 kolóniáról tudtak, ami 600-800 egyedet jelent.
Forrás és fotó: https://www.topky.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés