Az elmúlt 5 év baleseti statisztikája

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/02/25
Hirdetés

 

 

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) igazgatója február első napjaiban sajtótájékoztató keretében ismertette az elmúlt 5 év Szlovákia hegyeire vonatkozó baleseti statisztikáját. A balesetek száma folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, 2012-ben a hegyimentőknek az 1980-as adathoz hasonló számú beavatkozást kellett végrehajtani. 2012-ben leginkább a Szlovákiából, Lengyelországból, Csehországból és Magyarországról érkezett turistákat érte baleset Szlovákia hegységeiben.

A listát a szlovákok vezetik, őket érte 2012-ben az összes sérüléssel járó baleset 56 %-a. A lengyel turistákat ért balesetek csökkenő száma annak köszönhető, hogy az elmúlt évben a korábban megszokottnál kevesebben keresték fel Szlovákia hegyeit. Pozitívum, hogy harmadával csökkent a halálos végű balesetek száma. Jelentősen nőtt azonban a fejsérüléssel végződő síbalesetek száma. A hegyimentők a legtöbb esetben ízületi sérüléseket és töréses sérüléseket láttak el. 2012-ben növekedett az olyan balesetek száma, ahol a hegyimentők egy balesetben több mint egy sérültet láttak el, összességében egész évben 2078 személy mentésére volt szükség.
Egyre több a téli baleset, főleg a téli főszezonban a Magas-Tátrában és Jasnán, az Alacsony-Tátrában. A hegyimentőknek a síközpontokban naponta 15-30 esetben kell beavatkozni kisebb-nagyobb sérülések miatt. A több síelő több balesetet is jelent, az elmúlt években jelentősen – egyes hegyvidéki területeken 40 %-al – megnőtt a sípályákon történt súlyos sérüléssel járó balesetek száma. Amíg a téli idényben megnőtt a súlyos sérüléssel végződő balesetek száma, addig a nyári idényre inkább a könnyű sérüléssel járó balesetek a jellemzőek.
2012-ben a hegyimentőknek 19 esetben kellett halálos áldozattal járó balesethez kivonulniuk. Ez csökkenést mutat 2011-hez és 2010-hez képest, amikor 26 illetve 27 haláleset történt az ország hegységeiben. Az elmúlt évben összesen 1980 alkalommal 2078 személy mentésére került sor.
A HZS a hegyvidéki területekre vonatkozóan rendszeresen publikál riasztást, a téli időszakban pedig naponta ad ki friss lavinajelentést. Folyamatosan próbálják felhívni a közvélemény figyelmét a veszélyekre, a biztonságos mozgás lehetőségeire, de ezt nem minden látogató tartja tiszteletben.
Forrás: https://www.hzs.sk; https://tvnoviny.sk; Fotó: hzs.sk (Szoliszkó-gerinc)
Hirdetés
Hirdetés