Tátrai romok Széchenyi villa, Tátralomnic Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/01/31
Hirdetés

 

 

Széchenyi Bertalan gróf nyári villája 1915-ben épült a New Yorkban élő, de Munkácson született építész és festőművész, Takács Adalbert tervei alapján. A földszinten volt az előszoba, a nappali, az étkező, az úr szobája, és két vendégszoba fürdőszobával. Az emeleten volt a társalgó, ezt vette körül a női és férfi hálószoba (fürdőszobával és WC-vel együtt), két gyerekszoba és a terasz. Az épületben voltak elhelyezve a személyzet szobái, a villa gondnokának lakása, valamint a konyha és a személyzet étkezője azonban külön épületben kapott elhelyezést, a kiszolgáló helyiségekkel együtt.

 

Az épületet 1946-ban államosították, 1949 és 1959 között itt volt a TANAP Igazgatóságának székhelye. Ezután 1969-ig a TANAP Múzeumának adott otthont, majd szolgálati lakásokat alakítottak ki benne, és egészen 2000-ig lakóházként működött.

 

Miután a bérlőket kiköltöztették, a TANAP tervei szerint reprezentációs célokra szerették volna átalakítani, ez azonban nem valósult meg, és az épület 2010-ben magántulajdonba került.
Jelenlegi tulajdonos: AUTONOVA s.r.o., 058 01. Poprad, Priemyselný areál Východ 3406, Szlovákia.
Hirdetés
Hirdetés