Kritikus a medvehelyzet Újtátrafüreden Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/07
Hirdetés

 

 

Tekintettel arra, hogy a Magas-Tátrában élő medvék még nem vonultak téli álomra, sőt, téli zsírtartalékaikat a tátrai települések konténereiből próbálják feltölteni, azért az önkormányzati rendőrség a természetvédőkkel együttműködve a medvéket elijesztő akcióba kezdett. „Mivel a medvék megjelenése riadalmat okoz a lakosságban, ezért a Városi Rendőrség, az állami természetvédelmi szervezetekkel együttműködve a veszély elhárítása érdekében a medvék elriasztásának tervén dolgozik” – tájékoztatott Jozef Štefaňák, az önkormányzati rendőrség helyettes vezetője.

 

A Városi Rendőrség a medvék elriasztása érdekében minden legális eszközt igénybe vesz, mint pl. a medvék ellen a közelmúltban beszerzett, kapszaicin tartalmú spray (népszerű nevén paprika spray), gumilövedékek, hanggránátok, szirénák.

 

A szakember szerint a helyzet egész Tátravárosban kritikus, ezen belül is talán a legveszélyesebb terület Tátralomnic és Újtátrafüred Sibír nevű nyugati része. „Néhány nappal ezelőtt egy felnőtt hím medve kb. 18:30-kor egy 10 év körüli kislányt ijesztett meg, aki éppen a kutyáját sétáltatta” – mondta el Štefaňák. Az ilyen esetek elkerülése céljából az önkormányzati rendőrség és a természetvédők november hónap kijelölt napjain este 18:00 és reggel 6:00 óra között közösen járőröznek majd a településeken. A további napokon a két szervezet külön-külön végzi a járőrözést. A közös járőrözés a tervek szerint hozzájárulhat a két szervezet közötti hatékonyabb információcseréhez is.
Štefaňák szerint ez a mostani kritikus helyzet nagyjából november végéig tarthat, amikor is a medvék elvonulnak téli álmukra. Tátraváros önkormányzata ezzel egyidejűleg megkéri az engedélyt az illetékes hatóságoktól az egyik veszélyes medve kilövésére. A nyilatkozó szakember szerint ez valószínűleg az a példány lesz, amelyik gyakran feltűnik Újtátrafüred Sibír nevű, sűrűn lakott részén.
Hirdetés
Hirdetés