Késmárki menedékház - volt, és lesz még?

Késmárki menedékház - volt, és lesz még?

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/16
A Késmárki menedékház október 4-én ünnepelte volna megnyitásának 70. évfordulóját.
Hirdetés

Október 4-én ünnepelte volna megnyitásának 70. évfordulóját

Milyen nagyszerű is lenne… A Késmárki menedékház október 4-én ünnepelhette volna megnyitásának 70. évfordulóját. Sajnos azonban ezt az évfordulót csak a ház emlékének ápolói ünnepelhették meg, hiszen ez a tátrai menedékház 38 évvel ezelőtt leégett. A Késmárki menedékház a Fehér-tavi-völgyben, a Nagy-Fehér-tó partján állt, ma már azonban csak a turisták emlékezetében létezik.

„Az én koromban, amikor még nem volt lezárva a Bélai-Tátra, ez a ház turistaszempontból az egyik legjobb helyen állt. Amikor az ember reggel felébredt, és kinézett az ablakon, a Késmárki-csúcs és a Fehér-tavi-csúcs hatalmas falát látta maga előtt” – emlékezett a 64 éves Otto Rozložník, a menedékház egykori alkalmazottja, aki jelenleg fő kezdeményezője az egykori menedékház helyén rendszeresen megtartott megemlékezéseknek.

A helyszín annak a ténynek köszönhetően volt különleges, hogy itt találkozik egymással a Magas- és a Bélai-Tátra, vagyis a gránit és a mészkő. A menedékház, amelynek közelében sífelvonó is működött, 1974. október 7-ig állt. Azon a végzetes napon a villamos energiatermelést végző gépeknek helyt adó helységben pusztító tűz keletkezett. A ház helyreállítása később a Bélai-Tátra lezárása miatt nem valósult meg. „A völgy megérdemelte volna, hogy újjáépüljön a menedékháza. Ma is történnek erőfeszítések a ház újjáépítésére, de a bürokrácia ezt még nem teszi lehetővé” – mondta Rozložník.
Az egykor Késmárki menedékházban 64 ágy várta a turistákat. Olyan helyen állt, amely kitűnő kiindulópontja volt a Kopa-hágón keresztül a Bélai-Tátrába, tett magashegyi túrákhoz. A menedékház közelében működő sífelvonó adta lehetőségeket kihasználva rendszeresen tartottak itt sítanfolyamokat. Ezeket a magashegyi környezetben, így a Késmárki menedékház közelében is rendezett tanfolyamokat azonban később, az 1974. januárjában a Menguszfalvi-völgyben tartott sítanfolyam hallgatóit ért lavinabaleset miatt – amely 12 emberéletet követelt – betiltották.
Forrás és fotó: https://www.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés