A 2012-es nyári szezon baleseti statisztikája

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/13
Hirdetés

 

 

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) szakemberi a nemrég véget ért nyári turisztikai szezonban (május 1. és október 31. között) 117 olyan turistának segítettek, akik eltévedtek a hegyekben. Jozef Janiga, a HZS vezetője elmondta, hogy ezek az esetek többnyire tapasztalatlan látogatókkal kapcsolatban fordultak elő, akik általában nem rendelkeztek az adott helyen és időben történő túrához szükséges felszereléssel.

 

„Az, hogy az összes beavatkozások 20 %-a eltévedt, elkóborolt emberek mentésére irányul, arra utal, hogy a turisták egy része nincs megfelelően felkészülve, nem ismerik az útvonalat, nincsenek felkészülve arra, mi a teendő vészhelyzetben” – mondta Janiga. A szakember elmondása szerint a turistáknak először is jól elő kell készíteni a túrát, fontos a megfelelő felkészülés annak érdekében, hogy épségben és egészségesen térjünk haza a hegyekből. Az elmúlt nyári szezon az időjárás szempontjából nagyon jó volt, ideálisak voltak a hegyi túrázás és sportolás feltételei. „Már az egymást követő harmadik évben növekszik a balesetek száma. A megmentett turisták nemzetiségi megoszlásában továbbra is a szlovákok vezetik a sort, de a sorban következő cseheket már nagyon megközelítették a lengyelek. Ebben a szezonban 50 %-al több esetben kellet bevetni a helikoptert, mint 2010-ben” – mondta a szakember. Ez részben annak köszönhető, hogy több turista mozog a hegyekben, mint a korábbi években, másrészt viszont annak, hogy egyre többen közlekednek közülük a jelzett turistautakon kívül. A hegyimentők összesen 13 halálos balesetnél közreműködtek, további 3 személy még a nyári szezon előtti időszakban halt meg a hegyekben, ezekből 10 személy a Magas-Tátrában vesztette életét.

 

A legnehezebb mentőakciók közül a HZS vezetője 2 estet emelt ki, mindkettő a Gerlachfalvi-csúcs nyugati faláról kellett hegymászókat menteni. A Gerlachfalvi-csúcs körzetéből egyébként összesen 23 turistát kellett menteni ebben a szezonban. A hegymászók és turisták soraiban a Magas-Tátra legmagasabb csúcsa felé irányuló aktivitásnak köszönhetően a HZS is kiemelten foglalkozik ezzel a kérdéssel. A 23 megmentett személy relatíve magas szám egy hegycsúcsról beszélve, a beavatkozások többségére azonban kitett, nehéz terepen került sor.
A nyári szezonban a hegyimentők több mint 440 turistának segítettek, közülük a legtöbben, közel 200 személy a Magas-Tátrában szorult segítségre. Az elmúlt évhez képest 20 %-al csökkent a megmentett cseh turisták száma, ugyanakkor 40 %-al nőtt a beavatkozások száma az Alacsony-Tátrában.
A szezon legkülönlegesebb mentési akciójára a Csorbai-csúcson került sor. „A hegymászó azt az éjszakát már Zakopanéban szerette volna tölteni, de a romló időjárási körülmények miatt kénytelen volt a csúcson éjszakázni. Reggel szeretett volna lejutni a nehéz terepről, így először ledobta a hátizsákját, ezután azonban elakadt, és nem tudott lemászni. Így aztán további 1 napig a csúcson ragadt, a leereszkedéshez szükséges felszerelés nélkül, amely kb. 150 méterrel alatta volt a hátizsákjában. Szerencsére azonban a Kapor-csúcson túrázó turisták meghallották a segélykiáltásait, és végül ők hívták a hegyimentőket, akiknek a segítségével tudott aztán a következő éjszaka során lemászni a csúcsról. „Szerencsére ez az eset jól végződött, amiért a megmentett hegymászó köszönetét fejezte ki a Hegyi Mentőszolgálatnak” – fejezte be a Mentőszolgálat vezetője.
Hirdetés
Hirdetés