Ne mondd nekem, hogy maci! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/08/03
Hirdetés

 

Illusztráció (Fotó: AgencjaGazeta)

 

A Természetvédelmi Világalap (WWF) lengyelországi szervezete, néhány lengyelországi nemzeti park és a PTTK együttműködésében július közepén kezdődött az a természetvédelmi kampány, amely a medvék által lakott területek védelmére hívja fel a figyelmet. A kampány jelmondata: Ne mondd nekem, hogy maci!

 

 

A kampány részeként a turisták között ingyenesen szétosztásra kerül 100 000 db. képeslap formájú mini tájékoztató. „A hegyekben való barangolás közben az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy a medvék otthonában járnak, ahol más szabályokhoz kellene alkalmazkodni, mint saját világunkban” – mondta Paweł Średziński, a WWF Lengyelország munkatársa. „A barnamedve nem egy kedves mackó, amely átölel, ha találkozol vele” – tette hozzá.
Az állatvédők felhívják a figyelmet, hogy abban az esetben, ha medvével találkozunk, maradjunk nyugodtak, és semmilyen körülmények között ne közelítsük meg az állatot, majd lassan, hirtelen mozdulat nélkül húzódjunk hátrébb. Elfogadhatatlan a medvét túlságosan megközelíteni abból a célból, hogy lefotózzuk, vagy ételt dobjunk neki. A turistáknak ragaszkodni kellene ahhoz, hogy csakis a kijelölt ösvényeken közlekedjenek. A jelzett turistautakon kívül nagyobb esély van arra, hogy medvével találkozzunk, aki az ember hirtelen megjelenésétől megijedve az emberre támadhat saját maga védelmében. A szakember elmondta, hogy az állatok nem támadnak ok nélkül az emberre. Az elmúlt években történt találkozások elemzése azt mutatja, hogy az esetek többségében az ember és a medve között támadt konfliktus oka az volt, hogy a találkozás meglepetésszerűen érte az állatot, például köd, vagy felelőtlen emberi magatartás miatt.
A környezetvédők azt is kérik a turistáktól, hogy a szemetet és az élelmiszermaradékot ne szórják szét a turistautak mentén. A vadon élő állatokat vonzza az élelmiszermaradék illata, rászokik arra, amelytől viszont megváltoznak táplálkozási szokásai, és az idő múlásával lassan keresni kezdi az ember által hátrahagyott élelmiszert. Amennyiben elveszíti önellátó képességét, valamint az embertől való természetes félelmét, agresszívvá válhat.
A Kárpátok lengyel részén a becslések szerint jelenleg mintegy 100 medve él, közülük a legtöbb a Beszkidek különböző részein, a Tátrában, valamint a Gorce és a Bieszczady Nemzeti Parkban.
Hirdetés
Hirdetés