Vízerőmű a Zöld-tavi menedékháznál

Vízerőmű a Zöld-tavi menedékháznál

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/07/20
A most átadott, kb. 1 kW teljesítményű új turbinának köszönhetően bő egy év után ismét biztosítható a menedékház energiaellátása.
Hirdetés

A Magas-Tátrában, a Zöld-tavi menedékházban a jövőben nem lesz szükség a ház energiaellátását biztosító, zajos és környezetszennyező aggregátorok használatára. A ház energiaellátásához a jövőben ismét környezetbarát energiát használnak. A Hosszú-tavi és a Téry-menedékháznál alkalmazott napkollektoroktól eltérően ebben a menedékházban korábban is egy kis vízerőművel oldották meg az energiatermelést, amely a tó vizének energiáját hasznosította.

Ismét biztosított a ház energiaellátása

A most átadott, kb. 1 kW teljesítményű új turbinának köszönhetően bő egy éves szünet után ismét biztosítható a menedékház energiaellátása. Ez a teljesítmény elegendő a normális üzemhez, így pl. a világításhoz és a háztartási eszközök működéséhez. A projekt második lépcsőjében még ebben az évben üzembe helyeznek egy 10 kW teljesítményű turbinát, amely már a tó vizének áramlását is energiatermelésre tudja használni. Ezzel a turbinával a ház pillanatnyi követelményeivel összhangban lehet szabályozni a villamos energia termelést.

Vízerőmű a Zöld-tavi menedékháznál-1
Zöld-tavi menedékház (2011)
Vízerőmű a Zöld-tavi menedékháznál-1
Forrás: Nagy Árpád

Az elmúlt évben a ház működéséhez szükséges energiát dízelmotorokkal állították elő. „Miután 2011-ben bérlőt váltottunk, a régi bérlő magával vitte az általa üzembe állított eredeti turbinát” – magyarázza a rendkívüli helyzetet Peter Perhala, a társtulajdonos Szlovák Turista Klub (KST) alelnöke. A kis vízerőmű csendes működése nem fogja zavarni a házban lakókat és az ide túrázókat sem, ellentétben a dízelmotorokkal, melyek hangja több száz méterre a háztól is hallható volt. A vízerőmű újraindítását a Tátrai Nemzeti Park igazgatója, Pavol Majko is üdvözölte. „Lényegesen csökken a kipufogógáz kibocsátás, az olajszennyezés, amely a környezetkárosítás mellett a turistákat is zavarta. Ez egy jelentős előrelépés a környezetbarát menedékházzá válás útján” – mondta az igazgató.

Milan Gašparovič, a beruházó Szlovák Elektromos Művek képviselője elmondta, hogy már ebben a fázisban sikerül az aggregátorok működtetését olyan szintre csökkenteni, hogy a ház személyzetének csak nagy terhelés esetén kelljen azt igénybe venni. „Ez még nem a végleges állapot. Dolgozunk a második fázison, amely után egész évben használható lesz a vízerőmű, mégpedig nem a tó vízszintjéhez, hanem a ház igényeihez igazítva” – mondta Gašparovič. A második ütem befejezése után az aggregátorok munkája várhatóan teljesen megszüntethető lesz. A 10 kW teljesítményű turbina üzembe helyezése augusztus végén vagy szeptemberben várható. A rendszert a szakemberek korábban laboratóriumi körülmények között tesztelték, a Zöld-tónál érzékelhető magassági és áramlási körülményeknek megfelelő környezetben.

A Zöld-tavi menedékház a harmadik menedékház a Tátrában, amely környezetbarát energiaforrásból nyeri a ház működéséhez szükséges villamos energiát. Szintén megújuló energiaforrásból fedezik a Hosszú-tavi és a Téry-menedékház energiaszükségletét, ahol az aggregátorokat napkollektorokkal váltották fel.
Hirdetés
Hirdetés