A sör helikopterrel, az üdítő háton jut fel

A sör helikopterrel, az üdítő háton jut fel

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/07/16
A tátrai menedékházakba történő légi szállítások nagyobb lendületet vesznek a nyári szezon kezdetén.
Hirdetés

Ki kell szolgálni a szomjas turistákat

A tátrai menedékházakba történő légi szállítások nagyobb lendületet vesznek a nyári szezon kezdetén. A söröshordókat szállító helikopter már elrepült a magasabban fekvő menedékházak fel. A bérlőknek ki kell szolgálni a szomjas turistákat. Azt szeretnék, ha elegendő sör, ásványvíz, édesség és más szükséges árucikk állna rendelkezésükre a nyár folyamán. Bár a legmagasabban fekvő menedékházakba hagyományosan teherhordók szállítják fel az árut, a szezon előtt általában helikopter segítségét is igénybe veszik.

„Mi fémlemezeket, faárut, apróbb javítási anyagokat, valamint ezen kívül némi utánpótlást vitetünk fel a helikopterrel” – mondta Ľudovít Záhor, a Hosszú-tavi menedékház bérlője. Egy másik helikopter a szomszédos Kis-Tarpataki-völgybe, a Téry-menedékházhoz repült. „Gázpalackokon és kokszon kívül főleg sört vitettünk fel, kb. 1 tonna súlyban” – mondta Miroslav Jílek, a Téry-menedékház bérlője. Sörnek mindig lenni kell a menedékházakban, a forró napokon a legtöbb ideérkező turista a folyékony kenyérre vágyik. A sörön kívül egyéb élelmezési cikkekkel is fel kell tölteni a készleteket, ezeket azonban már a teherhordók viszik fel a hátukon. „Folyamatosan szükség van egyéb élelmiszerekre is, mint pl. kenyér, knédli, hús, virsli, kolbász” – tette hozzá a Kis-Tarpataki-völgyben álló ház bérlője. A széles választék ellenére a turisták mindig tudnak olyan dolgot kérni, ami a magashegyi menedékházakból hiányzik. „Szeretnénk jégkrémet is tartani, de ez a nyári hónapokban nem vihető fel anélkül, hogy ne olvadjon meg” – tette hozzá Jílek.
A szerk. megjegyzése: Néhány hete jártam legutóbb a Térynél, és a nagy melegben bizony arra kényszerültünk, hogy a menedékházban vegyünk egy üveg ásványvizet a visszaútra. Nos, egy üveg ásványvíz ára 3, azaz három € volt. Nem olcsó mulatság, de tudjuk, meg kell fizetni az emberi erővel szállított termék árát…
Forrás és fotó: https://vas.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés