Kilőtték a veszélyes fiatal medvét videóval Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/07/27
Hirdetés

 

 

A tátralomnici természeti iskola közelében, ahol több tucat gyermek van elhelyezve, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdészei kilőtték az egyik problémás medvét, amely májustól ijesztgette Tátralomnic lakosait. A kilövésre ellenőrzött körülmények között került sor. Tátraváros önkormányzata a korábbiakban többféle módon próbált védekezni a tátrai medvéknek a településekre történő mind gyakoribb, a lakosságot és a turistákat veszélyeztető látogatásai ellen.

 

 

Villanypásztorral vették körül az épületeket, a vadállatoknak ellenálló szemétgyűjtő konténereket helyeztek ki, majd egy hónappal ezelőtt az illetékes hatóságtól megkapták az engedélyt a veszélyes egyedek kilövésére.

 

A kb. két és fél éves medve július 15-én, vasárnap reggel végzetes látogatást tett a gyerekekkel teli erdei iskolában. Miután nem reagált a rendőrautó szirénájának hangjára, a kiérkező erdészek nem tehettek mást, mint két lövéssel leterítették az állatot. „A merész fiatal medve, amely az utóbbi hónapokban rendszeresen Tátralomnicon lődörgött, ezen a reggelen a település határain belül, az erdei iskola cseresznyefájára mászott fel. Ennek az egyednek sajnos megváltozott a viselkedése, elvesztette az embertől való természetes félelmét” – mondta Pavol Majko, a TANAP igazgatója az esetről. A kilőtt medve 72 kg. súlyú, és várhatóan a TANAP múzeumában, kiállítási darabként láthatják majd később az érdeklődők.
A Magas-Tátrában ezzel azonban nem oldódott meg a medvék látogatása miatt kialakult veszélyhelyzet, ezért Tátraváros önkormányzata további egyedek kilövésre kért engedélyt az illetékesektől, ezek elbírálása jelenleg folyamatban van. „Jelenleg a legnagyobb problémát egy, a Zamkovszky-menedékház környékén bóklászó medve jelenti. Ezen kívül egy másik medve Tátralomnicon, egy harmadik pedig Újtátrafüred nyugati, Sibír nevű részén tűnik fel rendszeresen” – tette hozzá az igazgató. Rendszeresen feltűnik egy medve a Tátracsorbához tartozó Lieskovec nevű településrészen is. A környezetvédők szerint a medvék által jelentett probléma a medvebiztos hulladéktárolók kihelyezésével már megoldódott. Véleményük szerint a biztonságos konténerekkel és a ragadozók céltudatos etetésének megakadályozásával is megoldható lenne a probléma.
Forrás és fotó: https://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés