Hunfalvy-völgyi menedékház - késik a megnyitás

Hunfalvy-völgyi menedékház - késik a megnyitás

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/07/24
Szerkezetileg szinte teljesen elkészült a teljesen újjáépített Hunfalvy-völgyi menedékház, pénzügyi gondok miatt azonban csúszik az épület átadása.
Hirdetés

Immár harmadik éve folyik a legmagasabban lévő tátrai menedékház újjáépítése. Szerkezetileg szinte teljesen elkészült a teljesen újjáépített Hunfalvy-völgyi menedékház, pénzügyi gondok miatt azonban csúszik az épület átadása, a tulajdonosoknak 80.000 € kifizetetlen számlái halmozódtak fel. „Építészeti szempontból a felújítás befejeződött. A problémát az okozza, hogy a tulajdonosoknak nincs elég pénze a számlák kifizetésére” – mondta Peter Perhala, a társtulajdonos Szlovák Turista Klub (KST) alelnöke (a menedékház másik tulajdonosa a JAMES Hegymászó Klub).
Az alelnök biztos benne, hogy idén sikerül megoldani minden problémát, és ismét megnyithatják a menedékházat.
A rekonstrukció költségvetése meghaladja az 500.000 €-t, ennek legnagyobb részét az építési anyagoknak a helyszínre történő szállítása jelentette. Jelenleg még 80.000 € hiányzik a teljes befejezéshez, ennek ellenére azonban a ház belső részében folytatódnak a munkálatok. Perhala bízik benne, hogy ebben a nyári szezonban egyrészt sikerül befejezniük a hátralévő munkákat, másrészt valamennyi kifizetetlen számlát ki tudnak majd fizetni.

Cserépkályha és kemence várja majd a turistákat

A már korábban beharangozott cserépkályha mellett kemencét is építenek a cserépkályha mellé, így a kívül-belül teljesen megújuló menedékház saját kemencéjében fogja sütni a kenyeret. A ház egyébként jelenleg 90 %-os készültségben van, szinte csak a takarítás, a tereprendezés, valamint kisebb belső munkák vannak hátra. „Az a fennmaradó 10 % még éppen elég, hiszen minden szükséges apróságért le kell menni a Poprádi-tóhoz, ami gyakorlatilag napi utakat tesz szükségessé” – mondta Viktor Beránek, a menedékház bérlője. Beránek örömmel újságolta, hogy közel áll a befejezéshez a vadonatúj cserépkályha, mellette pedig készül a kemence, amely nem szerepelt az eredeti tervekben. „Abban az esetben, ha a kedvezőtlen időjárás miatt hosszabb időn át nem tudunk lemenni friss kenyérért, lesz egy tartalék megoldás, amellyel meg tudjuk oldani a vendégek ellátását” – mondta a bérlő. A nem megszokott tengerszint feletti magasságban épülő cserépkályha és kemence építője elmondta, hogy a magasságból adódóan az építés során figyelembe kellett venni a megszokottól eltérő időjárási viszonyokat, és fokozottan figyelni kellett a szél hatására.

Hunfalvy-völgyi menház  késik a megnyitás-1
Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi, 2250 m)
Hunfalvy-völgyi menház késik a megnyitás-1
Forrás: Nagy Árpád

Az eredeti, kőből épült menedékháznak csak az alapjai maradtak meg. A külső lemezborításnak köszönhetően az új épület máris több becenevet kapott. „Volt, aki hangárnak, volt, aki konzervnek nevezte, de kinézetétől függetlenül meleg és száraz hajlék lesz, és ami a legfontosabb, ellenállóbb lesz a lavinákkal szemben. Az Alpokban is több ehhez hasonló bevonatú épület áll a hegyekben. A belső teret több helyen faburkolat borítja, ennek, valamint a cserépkályhának köszönhetően nagyon barátságos lesz a ház hangulata. A külső lemezborítás kezdetben idegen volt számomra, de elismerem, hogy ezek között a körülmények között ez a legjobb megoldás” – tette hozzá az elégedett Beránek.
Az építkezés ellenére a ház mellett az idei nyári turistaszezonban is működik egy kisebb büfé jellegű egység, ahol az arra járó turisták különféle frissítőket vásárolhatnak. A legmagasabban (2250 m) álló tátrai menedékház 1933-ban épült. A régi menedékház a lavinák gyakori célpontja volt, 2000-ben egy lavina olyan mértékben megrongálta, hogy elkerülhetetlenné vált a teljes rekonstrukció, amely 2010-ben kezdődött meg. Az eredeti kőépület helyett modern, szigetelt falakat építettek, az új épületet napelemekkel szerelték fel, így a fűtéshez, valamint a melegvíz előállításához a továbbiakban már nem lesz szükség kokszra, mint a korábbi években.
A Hunfalvy-völgyi menedékház az év során csak négy és fél hónapot, június 16-tól október 31-ig tart nyitva, novembertől június közepéig, a turistaösvények téli szezonális zárlata miatt a ház nem látogatható.
A menedékház honlapjának új címewww.chatapodrysmi.com

Hirdetés
Hirdetés