Kilövési engedély a veszélyes medvére Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/06/20
Hirdetés

 

 

A szlovák Környezetvédelmi Minisztérium kiadta a szükséges engedélyt Tátraváros (Vysoké Tatry) részére a település lakosságát veszélyeztető medve kilövésére. A kilövési engedély a medve által legtöbbet látogatott településeken, Tátralomnicon, Tátraerdőfalván és Felsőtátrafüreden érvényes. A veszélyes medve kilövése a fegyver betöltését követően néhány napon belül megtörténhet.

 

 

Az engedély jogilag még nem érvényes, meg kell várni a 15 napos fellebbezési határidő lejártát. Az önkormányzat ezután elküldi a kérelmet a poprádi Erdészeti Hivatalnak, amely kiad erről egy határozatot, amelyben részletesen meghatározza a medve kilövésének feltételeit. A medvék ellen a tátrai lakosok és a látogatók jelenleg rendszeres őrjáratokkal, az állatok elijesztésével, valamint elektromos kerítéssel tudnak védekezni.

 

Tátravárosban 2010. májusában 4 esetben tettek bejelentést medvék látogatásáról, mindannyiszor Tátralomnicon.  2011-ben 32 esetet jelentettek, ebben az évben eddig 39 bejelentés érkezett a lakosságtól. Pillanatnyilag a medvék Tátralomnicon jelentik a legnagyobb problémát, ahol nem csak éjszaka, de fényes nappal is feltűnnek. Nem csak egy egyedről van szó, hanem több példány van, akik rendszeresen feltűnnek a településen. „Egy medve kilövése nem oldja meg a problémát. A problémát átfogóan kell kezelni” – mondta Ján  Mokoš, Tátraváros polgármestere.
A Környezetvédelmi Minisztérium illetékese szerint a természetvédők és a Környezetvédelmi Minisztérium álláspontja szerint különböző, rövid és hosszú távú megoldások léteznek. Rövid távú megoldás a medvék folyamatos elijesztése a városi környezetből rendőrök, tűzoltók, természetvédők közreműködésével. Hosszabb távon a hulladékgyűjtő konténereket elektromos kerítéssel kell körbevenni, de konkrét egyedek esetében szóba jöhet a levadászás is, olyan példányok esetében, amelyeknek viselkedése fokozottan veszélyezteti az embereket. Amennyiben a problémák továbbra is fennállnak, a szakember nem zárta ki, hogy konkrét egyedek kilövését engedélyezni fogja a Minisztérium.
A Minisztérium ugyanakkor arra kéri az embereket, hogy ne etessék a medvéket, és semmi hasonló magatartással ne szoktassák őket az ember közelségéhez. Ezt először jópofa dolognak is lehet tartani, de ha az állat elveszti természetes félelmét, gátlásait, akkor látogatásai már tervezetté, ezáltal egyre veszélyesebbé válhatnak.
Hirdetés
Hirdetés