Ismét medvék veszélyeztetik a nyugalmat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/05/16
Hirdetés

 

 

A Tátrában élők évente visszatérő problémája a településeket rendszeresen látogató medvék által jelentett veszély. A nagyragadozók téli álmukat kivéve gyakorlatilag egész évben rettegésben tartják a lakókat és a turistákat. A nemzeti park munkatársai ebben az évben többek között pirotechnikai eszközök alkalmazásával veszik fel a harcot a településekre merészkedő medvék ellen.

 

A tátrai medvék február közepétől kezdődően a kemény fagyok ellenére fokozatosan felébrednek téli álmukból, az utolsó medvék március végén hagyták el téli pihenőjüket. Sajnos egyre több medve nem az erdőben keresi a táplálékot. A településeken található, háztartási hulladékkal teli szemetes konténerek ismét nagyon vonzóak néhány példány számára, az utóbbi napokban pl. mintegy 10 felnőtt példányt és két fiatal kölyköt láttak ezek környékén. Legtöbb esetben a Tátra-Csorba település fölötti területen, Alsó- és Felsőtátrafüreden, valamint Alsóerdőalva környékén tűnnek fel ezek a ragadozók. A közeljövőben ezeken a településeken éjszaka robbanásszerű hangokra számíthatnak az ott élők. A medvéknek ilyen módszerrel történő elijesztését már tesztelték a nemzeti park szakemberei.  „Ez egy klasszikus pirotechnikai védekezőeszköz, amely hang- és fényhatásának köszönhetően remélhetőleg visszatereli az erdőbe és távol tartja a lakott településektől a hívatlan látogatókat” – mondta el Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója. Készenlétben vannak az elektromos kerítések és a gumilövedékkel ellátott fegyverek is. A helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérő szakemberek az éjszakai órákban végzik majd munkájukat, az ehhez szükséges engedélyeket már beszerezték. A gumilövedék által okozott fájdalomra, a kellemetlen hang- és fényeffektusokra az igazgató meggyőződése szerint a medvék emlékezni fognak, és nem térnek vissza a településekre.

 

Kritikus a helyzet a Felsőtátrafüreden található vendéglátóipari szakközépiskolában, melynek két épületét az erdőn keresztül vezető mintegy 300 méter hosszú út köti össze. Gyakran járnak arrafelé medvék, a szemétgyűjtő konténerekben található élelmiszerhulladék reményében. Az iskola igazgatóhelyettese elmondta, hogy 26 éve dolgozik az intézményben, de ilyen esetekre nem emlékszik. Legutóbb az egyik diák délelőtt fél 10-kor fotózott le egy medvét az iskola területén saját mobiltelefonjával. Az iskola el van látva térfigyelő kamerákkal, az így rögzített felvételen minden reggel látni lehet, amint a medvék éjszaka a szemetesben kutatnak. Az iskola kukáit kölyökmedvék is rendszeresen látogatják, akiket szüleik a könnyű táplálékszerzésre tanítanak. „Tapasztalatom szerint mostanában egyre több medvét látni errefelé. A közelmúltban az egyik reggel, amikor jöttem be az iskolába, egy megriadt medve úgy rohant át az úton, hogy majdnem elütötte egy autó” – mondta az igazgatóhelyettes. „Csak idő kérdése, hogy történjen valami. Reggel és este nagyon óvatosnak kell lennünk, a kulcsok csörgetésével vagy más módon zajt kell csapnunk, mellyel elriaszthatjuk a vadállatokat” – tette hozzá egy helyi lakos. A medvék főleg a késő éjszakai órákban mozognak az iskola környékén.
Hirdetés
Hirdetés