Hunfalvy-völgyi menedékház - átadás csak nyár végén

Hunfalvy-völgyi menedékház - átadás csak nyár végén

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/04/25
A Hunfalvy-völgyi menedékház bérlője úgy gondolja, hogy csak 2012 nyár végére készül el teljesen az átépítés alatt álló menedékház.
Hirdetés

Viktor Beránek, a Hunfalvy-völgyi menedékház bérlője úgy gondolja, hogy csak 2012 nyár végére készül el teljesen az átépítés alatt álló menedékház. „A ház mintegy 80 %-os készültségben van. Tető alatt van az épület, és a belső terek kialakítása is nagyrészt befejeződött. Nincs még kész viszont a padló és a mennyezet. Úgy látom, a munkák még egész nyáron kitartanak” – mondta Beránek.
Amellett, hogy magán az épületen is van még munka, vissza kell állítani a ház körül a természetes környezetet, hiszen még nagyon sok építési hulladék van szerteszét. „Ha minden jól megy, valamikor késő nyáron ezzel is készen leszünk” – tette hozzá a bérlő.

2010-ben kezdődött a rekonstrukció

A Hunfalvy-völgyi menedékház rekonstrukciója 2010-ben kezdődött. Az építkezés szerves részét képezi az új lavina-elhárító rendszer kialakítása. „Maga a ház ék formájú, és ha elindul egy lavina, az épület formájának köszönhetően átsöpör az épület fölött” – magyarázza Beránek. Mivel a ház eredeti helyén épül újjá, az építőknek meg kellett küzdeni az ottani vízhiánnyal. Tovább nehezítette a helyzetet az elmúlt őszi időjárás, amikor közel négy hónapig nem esett eső, és az építkezéshez szükséges vizet a Békás-tavakból kellett biztosítani. Az építkezéssel egyidejűleg a ház közvetlen közelében egy víztartályt is kialakítanak. Az új menedékház az eredetihez képest más formát mutat. Az épületet a korábbi kőborítással szemben ezután lemezborítás fedi. „Ez egy modern alpesi menedékház, így azok, akik a régi menedékházhoz kötődtek, valószínűleg csalódottak lesznek” – mondta Beránek. Belül azonban sokkal meghittebb és kényelmesebb lesz a ház. Minden belső falat faborítással látnak el, ami jelentősen növeli a komfortérzetet. Megoldódik a régóta problémát jelentő nedvesség beszivárgása a házba, de a legfontosabb, hogy a ház jól fűthető lesz.

Ilyen tervek is voltak
Ilyen tervek is voltak
Ilyen tervek is voltak

A Hunfalvy-völgyi menedékház többek között panorámás WC-jéről is ismert. „Szavamat adtam arra, hogy amíg én vagyok a ház gondnoka, ha kell, a testemmel is megvédem ezt a látványosságot. Sok ember nem is a menedékház miatt jön fel ide, hanem azért, hogy használhassa ezt a fantasztikus panorámát nyújtó mellékhelyiséget” – mondta mosolyogva Beránek. Kedvezőtlen időjárási körülmények között, amikor a háztól kb. 100 m-re, lavinaveszélyes terepen található WC nem érhető el, egy ideiglenes kémiai WC-t használhatnak a ház lakói, közvetlenül a ház mellett.
A felújított menedékház újdonsága lesz a nagy cserépkályha, ezzel melegítik majd az öt szobát is. A cserépkályha önkéntesek adományaiból készült, akik személyenként 100 €-val járulhattak hozzá a költségekhez. „Mindenki, aki hozzájárult a cserépkályha elkészítéséhez, kapott egy igazolást, ami feljogosítja őt arra, hogy a házban lakva a cserépkályha mellett aludjon, természetesen ingyen” – tájékoztat Viktor Beránek. Kezdetben azt tervezték, hogy minden adakozó nevét megörökítik a cserépkályha egy-egy csempéjén. Eddig több mint 160-an adakoztak erre a célra, ami sokkal több, mint a kályhát borító csempék száma. A gondnok örül neki, hogy az emberek még napjainkban is hajlandók ilyen célra pénzt áldozni. „Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki bármilyen összeggel hozzájárult a menedékház újjáépítéséhez”.
Eredetileg 2011 őszén át kellett volna adni az újjáépített menedékházat, ez azonban az anyagi források hiánya miatt átcsúszott 2012-re. A ház újjáépítésének költségeit kezdetben 516 000 €-ban állapították meg, a végösszeg azonban a bérlő szerint mintegy 150 000 €-val többet fog kitenni. A legjelentősebb költségtényező, ami az összköltség 40 %-át teszi ki, az építőanyagoknak helikopterrel a helyszínre történő szállítása.
A Hunfalvy-völgyi menedékház 1933-ban épült, ez a legmagasabban (2250 m) fekvő menedékház a Tátrában. A menedékházat a múltban több alkalommal kő- és hólavina rongálta meg, ezektől a ház kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedett. A menedékházban nem csak élelmiszer és üdítő kapható, a tetőtérben kialakított hálóterem turisták elszállásolására is szolgál. A ház csak a nyári szezonban, június 15. és október 31. között tart nyitva.

Forrás: https://korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés