Élelem után kutatnak a tátrai medvék Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/04/20
Hirdetés

 

 

Az idei, vastag hótakarót és fagyos napokat hozó tél keményen próbára tette a vadon élő állatok életképességét, egészségét. A Tátrai Nemzeti Park Igazgatóságának (TANAP) őrei több elhullott szarvast, őzet és zergét találtak járőrözéseik során, mint a közelmúlt enyhébb telein megszokott volt. A legtöbb elhullott állat a farkasok és hiúzok zsákmánya lett, akik elsősorban a legyengült egyedekre vadásznak. Több esetben azonban nem a ragadozók támadása okozta az emlősök pusztulását, hanem a kimerültség, vagy valamilyen sérülés.

 

Az elhullott állatok azonban nem csak a ragadozóknak jelentenek élelemforrást, hanem pl. a ragadozó madaraknak, baglyoknak, hollóknak, sőt, még néhány kis testű énekesmadárnak is. A télen elhullott állatok maradványainak tavaszi eltakarítását aztán már a medvék fejezik be. A medvék kiváló szaglásukkal gyorsan és pontosan lokalizálni tudják ez elhullott állattetemek helyét. Amennyiben nem tudják egyszerre elfogyasztani a zsákmányt, akkor biztonságos helyre húzzák, vagy legalább részben elrejtik azt, hogy társaik nehogy szagot fogjanak. A mindenevő medvéknek a téli álom után az ilyen húsos élelem igazi csemegének számít, és általában mindaddig visszatérnek a tetemhez, amíg teljesen el nem fogyasztják.
A téli alvás során kellőképpen kiéhezett állatok aktívan kutatnak élelem után, ennek során hamarosan meglátogathatják a tátrai településeket. A medvéknek a hosszú téli álom után szükségük van energiakészletük feltöltésére, és ott keresnek élelmet, ahol csak tudnak. „Már a teljes medvepopuláció felébredt, és aktív hulladékmentesítő munkát végezve takarítja a hegyekben elhullott állati tetemeket” – mondta el Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (TANAP) igazgatója. A medvék elsősorban saját környezetükben takarítanak, de a tátrai települések meglátogatásától sem riadnak vissza. Legnagyobb kedvenceik a könnyen kinyitható hagyományos hulladékgyűjtő konténerek. Egy-egy ilyen hívatlan vendégeskedés során nagy rendetlenséget hagytak maguk után már több tátrai településen is. Csorbató környékén egy anyamedvét láttak két kölyökkel, egy másikat pedig Tátrafüred környékén, négy kölyök kíséretében.
Medve két kölyökkel
Arról, hogy a medvék felébredtek, nem csak a TANAP őreinek megfigyelései tájékoztatnak, hanem a fotócsapdák felvételei is. A Tátra különböző pontjain telepített 15 fotócsapda április elején különös mozgást érzékelt, amikor is az egyik medvét megtámadta egy társa. A kamera nem csak a riadt tekintetet rögzítette, hanem az azt követő támadást is. Bár a medvék korábban egy ilyen berendezést már tönkretettek, ezúttal a technika nem sérült meg.
Az ilyen aktív mozgást rögzítő berendezések nem csak a ritka állatok megfigyelésében segítik a természetvédőket, de segítenek a nemzeti park szabályait megsértő személyek elleni harcban is.

 

Hirdetés
Hirdetés