Tízméteres hószobor a Rainer-kunyhónál

Tízméteres hószobor a Rainer-kunyhónál

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/02/15
A Tar-pataki-vízesések közelében található Rainer-kunyhó és bérlője hószobrairól is ismert, melyek elbűvölik a Tátra látogatóit.
Hirdetés

A Tar-pataki-vízesések közelében található Rainer-kunyhó és bérlője hószobrairól nevezetes, melyek a Tátra sok látogatóját elbűvölik. Mára a Peter Petras által készített hószobrok hagyománnyá váltak, ezek elkészítését az idős alkotó örömmel vállalja. Petras azonban nem pihen a babérjain, újabb látványossággal kedveskedik a turistáknak – ezúttal egy 10 méter hosszú hószobrot készített, amely egy pihenő gorál férfit ábrázol.

A Rainer-kunyhó bérlője hagyományos hószobrai mellett időnként új ötletekkel igyekszik meglepni a turistákat. A Három királyok tiszteletére hóból emelt Betlehem mellett Húsvétra 4 méter magas, hóból készült tojást szeretne megalkotni. „Ha van elég hó, abból minden télen szobrot készítek. Miután kellő mennyiségű hó halmozódott föl a kunyhó közelében, úgy döntöttem, létrehozom a pihenő gorál szobrát” – vázolta legújabb műve ötletét Peter Petras. A pihenő gorál szobra 10 méter hosszú, megalkotása körülbelül egy hétig tartott. Amint a mester elmondta, a munka legnehezebb része a hólapátolás. További munkaeszközei a vakolókanál, a simító, a fűrész és a bozótvágó. „A feleségem azt mondta, hogy a pihenő gorál éppen úgy néz ki, mint én, miután befejeztem a Betlehemet” - mondta mosolyogva Petras.

Tízméteres hószobor a Rainer-kunyhónál-1
Tízméteres hószobor a Rainer-kunyhónál-1
Forrás: www.korzar.sme.sk

A Tar-pataki-vízesések vagy a Hosszú-tavi menedékház felé haladva ne menjünk el érdektelenül a Rainer-kunyhó mellett, hiszen Peter Petras minden alkotása a Tátra tartozéka, a kultúra egy darabja, amely sajátos varászt kölcsönöz ennek a tisztásnak.

Hirdetés
Hirdetés