Jégszállítás a Csorba-tóból Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/02/16
Hirdetés
Illusztráció
1902-ben, a forrás szerint annak az évnek a nyarán, a cikket olvasva azonban gyaníthatóan inkább a téli hónapokban adott hírt a korabeli sajtó arról, hogy a Csorbai-tó jegén megkezdődött a jégszállítás. A www.huszadikszazad.hu oldalon olvasható cikk szövege az alábbi:

 

 

„A Csorba-tót méltán nevezik a Magas-Tátra gyöngyének. Az 1350 méter magasságban fekvő tó hátterében a Kriván, Ostra, Solisko, stb. kopár csúcsaival valóban lebilincselő hatással van mindazokra, kik a magas Tátra ezen természeti szépségekben gazdag üdülő helyét meglátogatják. Nem csak nyáron, de télen is benépesül a táj. 

 

 

A nyaralók ugyan zárva vannak, a tó jegén mégis vígan folyik a munka, megkezdődött a jégszállítás. A munkások százai fűrészelik a tónak helyenként másfél méter vastag jegét, mások a levált jégtömböket halásszák ki a vízből s a jeges rakománnyal vígan siklanak a szánok a fogaskerekű vasút állomása felé. A jéggel rakodott vonatok lassan ereszkednek a meredek pályán végpontjuk, a Csorba átrakodó állomás felé. 
A csorba-tói jégszállítás már évek óta ismétlődik, mert az utóbbi évek enyhe tele a nagy fogyasztókat arra késztette, hogy készletüket innen szerezzék be. Ez idén például vagy 60,000 méter mázsa jeget szállítottak innen az ország minden tája felé.”
Hirdetés
Hirdetés