A Poprádi-tavi hegyi szálló tesztje

A Poprádi-tavi hegyi szálló tesztje

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/01/20
A Poprádi-tavi hegyi szálló a Magas-Tátra egyik legtöbbet látogatott völgyében, a Menguszfalvi-völgyben fekszik, festői környezetben.
Hirdetés

Ezúttal megint a Kárpátok legmagasabb hegységébe látogatunk, hisz bőven van még mit írni az itteni hegyigunyhókról. Mivel a Hunfalvy-hágó alatti menedékház jelenleg teljes újjáépítés alatt áll, soron következő „áldozatként” az egy szinttel lejjebb lévő Poprádi-tavi hegyi szállót választottam. Ez a ház a Magas-Tátra egyik legtöbbet látogatott völgyében, a Menguszfalvi-völgyben fekszik, festői környezetben: közvetlenül az erdőhatár szélén megbújó Poprádi-tó nyugati partján. Amint azt neve is mutatja, nem egy kis forgalmú, apró gunyhóról van szó, de azért szerencsére nem is egy Sziléziai-ház…

Teszt  Poprádi-tavi hegyi szálló-1

Poprádi-tavi hegyi szálló
Teszt Poprádi-tavi hegyi szálló-1
Forrás: Nagy Árpád

Persze nem volt ez mindig így. Akit érdekel a hely története, annak az alábbiakban röviden összefoglalom (a többiek pedig nyugodtan ugorjanak a következő bekezdésre). A Menguszfalvi-völgy az 1800-as évek második felére a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) munkájának köszönhetően egyre gyakrabban látogatott turistacélpont volt. Az első menedékház felépítését a Poprádi-tó mellett Majláth Béla, az MKE alelnöke kezdeményezte, 1879-ben. Az építtetőjéről elnevezett kis faépület egy évre rá leégett. 1881-ben az MKE egy azonos méretű kőházat emelt a helyén, de 1890-ben ez a második Majláth-menedékház is a tűz martalékává lett. 1892-ben harmadjára már a terület akkori tulajdonosa, Máriássy Ferenc épített egy, a korábbiaknál nagyobb menedékházat. Ezt később a turistákat nem túlságosan kedvelő új tulajdonos, Hohenlohe herceg elbontatta. Tettével nem kis felháborodást váltott ki, melynek hatására kénytelen volt egy új épületet felhúzni. Ezt a házat később többször is kibővítették. Az első világháború után a ház a csehszlovák állam tulajdonába került, a második világháborút követően pedig évekig Morávka partizán százados nevét viselte. 1958-tól a régi ház mellett új turistaszálló épült, ez szolgálja ma is az ide látogatókat (a régi épület 1961-ben a rá nehezedő hó súlya alatt összedőlt).

A menedekhaz.info teljes cikke itt olvasható.

Hirdetés
Hirdetés