Ismét nyitva a TANAP múzeuma Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/12/01
Hirdetés

 

 

Két hetes átalakítási munkák után november 17-től ismét fogadja a látogatókat a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (TANAP) múzeuma Tátralomnicon. Az átalakítás során a múzeum munkatársai kicseréltek néhány, a Tátra állat- és növényvilágát szemléltető kiállítási tárgyat. Újra cserélték pl. az itt bemutatott eredeti tátrai zergét, amelyet közel 50 éven át láthattak a múzeumba betérők.

 

Mint minden más, a múzeumban kiállított preparált állai tetem, ez is a Tátrában vesztette életét, mégpedig 2 évvel ezelőtt, egy hólavinában, a Bélai-Tátrában. Újdonság a legnagyobb tátrai ragadozó, a barnamedve egy fiatal példányának valósághű, valamint más állatfajok és a különböző növényzet dioráma technikával történő bemutatása. „Szerettük volna, hogy a múzeum látogatói, különösen a gyerekek lássák, hogy néz ki egy kifejlett és egy fiatal állat. Ezért a már korábban itt állt nagy medve mellé került egy fiatal kölyök, valamint a nyúl, a sün és a borz is új társat kapott. Őzgidánk is van, bár annak ellenére, hogy sok őz a közutakon pusztul el, a felnőtt őz hiányzik a gyűjteményből. Bízunk benne azonban, hogy előbb-utóbb kapunk egy ilyen állatot, aki a gázolást követően nem szenved súlyosabb látható sérüléseket, és lehetővé válik a preparálása” – mondta el Barbara Chovancová a múzeum zoológusa. Fokozatosan kerülnek kicserélésre a kiállított kis gerinctelen állatok. Látható már a múzeumban az arktikus tócsarák (Branchinecta paludosa) nevű rákfaj, amely értékes jégkorszaki reliktum, és a Tátra területén egyetlen magashegyi tóban lelt otthonra.

 

Az üveg tárlókban is új növényeket láthatnak a múzeum látogatói. „Minden évben 150-250 növény cseréjét végezzük el. Az idei év újdonsága a magyar repcsény (Erysimum hungaricum), amely Szlovákiában csak a Bélai-Tátrában, az Alacsony-Tátrában és a Kis-Fátrában nő. Mint a legtöbb ilyen típusú növényt, ez is saját botanikus kertünkben nőtt. A tárlókban kiállított növények persze csak töredékei a Tátra fajokban gazdag növényvilágának. A hegységben 1400 edényes növény, mintegy 700 féle moha és 1200 féle zuzmó található meg. Ezek közül csak a legszebb és legérdekesebb fajokat állítjuk ki a múzeumban” – mondta el Zuzana Kyselová, a múzeum botanikusa.
A TANAP múzeum állandó kiállításai megismertetik a látogatókat a tátrai természet jellegével, annak védelmével, a tátrai természetvédelem történetével. A kiállítás természettudományi, természetvédelmi, történelmi és etnográfiai részekből áll. A TANAP Állami Erdészet kezelésében lévő múzeum a maga nemében az egyik leglátogatottabb múzeum Szlovákiában, évente több, mint 50.000 látogató keresi fel.
Forrás és fotó: https://www.lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés