Tátrai filmsztárok: zerge és mormota Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/11/28
Hirdetés

 

 

Október utolsó napjaiban befejezte működését az a Lomnici-csúcs alatt telepített webcamera, amelyen a nyári szezonban az egész világon nyomon követhették a tátrai zergék és mormoták életét. A megfigyelt állatok élőhelyét ellepte a hó, a mormoták már visszahúzódtak téli járataikba, és a rossz időben a zergék is csak szórványosan mutatkoztak a kamera előtt.

 

Az augusztus 1-től működő webcamera nem csak a folyamatos etológiai (az állatok viselkedésével foglalkozó tudomány) megfigyeléseket szolgálta, de fontos része a mormotatelepeket felkutató orvvadászok elleni harcnak is. Három hónapon keresztül HD minőségben követhettük nyomon a zergék és mormoták életét a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) kezdeményezésre, több támogató hozzájárulásával működtetett kamerán keresztül. Az 1900 méter tengerszint feletti magasságban telepített kamerák szélsőséges időjárási körülményeknek voltak kitéve. A gyakori nyári zivatarok és az erős szél miatt a nyár közepén a szakemberek komolyan aggódtak az átviteli minőség miatt, de arra is volt példa, hogy a mormoták okoztak kárt az adatkábelekben. Az állatok megfigyeléséhez a ma elérhető csúcstechnológiát használták, a jelek továbbításához 4 antennát, 2 kamerát, 210 méter adatkábelt, valamint mindezek működtetéséhez 2 napkollektort telepítettek a hegyen. A felszerelés össze- és szétszerelését 10 szakember végezte, a felszerelés súlya megközelítette a 200 kg-ot.

 

Augusztus 1. és október 25. között 321 986 látogató követte figyelemmel a webcamera által közvetített képeket, ami rekordnak számít a TANAP által üzemeltetett kamerák történetében. A leglátogatottabb napon 25 656 látogatója figyelte az eseményeket, és volt olyan időszak is, amikor egyszerre 16 zergét láthattunk élőben. Különleges képet rögzített a kamera akkor, amikor egy zerge állt a megfigyelt sziklatömbön, alatta pedig egy mormota rohangált. Érdekesség, hogy bár a turistautaktól távoli helyszínen szerelték fel a kamerát, mégis gyakran láthattunk hegymászókat a kamera látókörében.
Hirdetés
Hirdetés