Csalódott turisták a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/11/11
Hirdetés
Információs Centrum, Csorbató
A Magas-Tátra, mint tudjuk, Szlovákia legnagyobb büszkesége. Ez a védjegy azonban néhány turistaközpontban elég ironikusan hangzik. Gyönyörű természet, friss levegő, egyedülálló panoráma. A Magas-Tátra szépsége turisták ezreit vonzza évről-évre. A szolgáltatások színvonala azonban sok esetben igen alacsony, és így egyre több csalódott turistával lehet találkozni a hegyekben.

 

 

A Poprádi-tónál egy pozsonyi hölgy mesélte a következőt: „Megszoktuk már, hogy a Tátrában mindenért fizetni kell, így a nyilvános WC használatáért fizetendő 40 centen sem nagyon lepődtünk meg. Meglepődtünk azonban a WC ajtaján olvasható következő feliraton: "Köszönjük az intelligens embereknek, hogy hozzájárulnak a nyilvános illemhely fenntartásához. Másoknak nem muszáj… :-)”. Az illemhelyre belépve aztán megállapította, hogy az ironikus felirat maximálisan megállja helyét. „Az illemhelyet siralmas állapotban találtuk. A WC-papír úgy tűnik luxuscikk a hegyekben, és arra az illatra, amelyet ott éreztem, nem szívesen emlékszem vissza” – mondta a turista. „Miért kell ennek a borzalmas állapotban lévő illemhely ajtajára ilyen primitív feliratot kitenni? Kétlem, hogy bárkinek, aki használta ezt az illemhelyet, kellemes emlékei vannak róla”. Az, hogy a WC-k ilyen rettenetes állapotban vannak, ezek szerint azt jelenti, hogy nem intelligens emberek használják azokat, mivel senki sem járul hozzá az illemhelyek tisztán tartásához?
Erős fenntartásai vannak a Tátrában tapasztalható turisztikai szolgáltatásokat illetően egy másik hölgynek is, aki elmondta, hogy a Tátrában töltött egy hétvégét, és nagyon meglepődött, amikor megtudta, hogy a Csorbatón lévő turista információs iroda hétvégén zárva tart. Emiatt aztán nem kapott felvilágosítást arról, mit érdemes megnézni a Csorbai-tó környékén. Az iroda nyitvatartása valóban abszurd helyzet, hiszen hétvégenként van a legtöbb turista a Tátrában, köztük sok külföldi is, akik egyáltalán nem ismerik a Tátrát. Annyit sikerült megtudni, hogy a TANAP Állami Erdészet felügyelete alá tartozó információs centrum pénzhiány van zárva a hétvégéken. „A jövő évben is az állami támogatás mértékétől függ, hogy az iroda hétvégéken és ünnepnapokon nyitva lesz-e?” – mondta Lenka Burdová, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) munkatársa. „Természetesen nem ez az információs iroda az egyetlen hely, ahol információhoz lehet jutni, illetve ahol balesetbiztosítást lehet kötni. Az ótátrafüredi és a tátralomnici információs iroda főszezonban a hétvégéken is nyitva tart” – mondta a tátralomnici iroda munkatársa.
Hirdetés
Hirdetés