Takarították a tátrai tavakat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/10/26
Hirdetés
Október 21-én összesen 48 önkéntes búvár részvételével ismét megtisztítottak néhány tavat a Magas-Tátrában. A hagyományos, „Tiszta vizek” elnevezésű program keretében idén immár 18. alkalommal végezték el a leglátogatottabb tátrai tavak tisztítását. Az önkéntes búvárok ezúttal 203 kg szemetet gyűjtöttek össze a Csorbai-, az Új-Csorbai-, a Poprádi- és a Felkai-tóban.

 

 

A magashegyi tavak és folyók tisztítása a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (TANAP) hatáskörébe tartozik. A nap során a Felkai-tóból 5 búvár összesen 4 kg. hulladékot szedett össze, a Poprádi-tóból pedig 15 búvár 20,5 kg. szemetet halászott ki, többek között egy több mint 30 éves vaskályhát is. Az Új-Csorba-tóból másfél kg hulladékot gyűjtött össze 2 búvár. Hagyományosan a legszennyezettebb a Csorbai-tó, amelyből ez alkalommal 26 búvár 157 kg. hulladékot szedett össze. Ezek többsége üveg, műanyag flakon és pohár, de találtak fém rudakat és két pénztárcát is, amelyben még csehszlovák korona volt. A felszínre hozott tárgyak között voltak porcelánedények, fém láncok és kötelek, köszörűkő, és közel 30 éves, szintetikus festékkel teli vödör is. Az akció keretében került sor a Zár községben folyó Fehér-patak tisztítására is, ennek során mintegy 23 önkéntes 11 zsák szemetet gyűjtött össze.
A „Tiszte vizek” program keretében az elmúlt 18 évben 1168 búvár 4580 kg. hulladékot hozott felszínre a tátrai tavakból. A legtöbbet, 506 kg-ot 2004-ben szedték össze, a legkevesebbet, mindössze 50 kg-ot 1994-ben. Az elmúlt évben 58 önkéntes búvár 78,5 kg. szemetet gyűjtött össze. A tavak takarítását előre meghatározott ütemterv alapján végzik, melyben összeírták azt a 35 tátrai tavat, amelyeket a forgalomtól függően évente, illetve 2, 3 vagy 4 évente szükséges megtisztítani. A legtöbb hulladékot azokból a tavakból hozzák a felszínre, ahol a legtöbb turista megfordul, illetve amelyik közelében menedékház található. A magashegyi régióban hagyományosan a legszennyezettebb tavak a Szepesi-Öt-tó, a Hosszú-tavi menedékház közelében található tavak, valamint a Nagy-Hincó-tó.

 

Hirdetés
Hirdetés