Medvelátogatás a mormotáknál Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/10/06
Hirdetés

 

Fotó: spravatanap.org

 

A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) jóvoltából az idei nyáron is élő webkamerán követhetjük nyomon a Magas-Tátra egy turistáktól mentes részén a tátrai mormoták életét. Így volt ez már 2009-ben is, akkor a Liptói-Tátrában volt felállítva egy webkamera, amely különleges eseményt rögzített szeptember 20-ról 21-re virradóra éjszaka. Ekkor ugyanis egy medve „látogatta meg” a mormoták járatait.

 

Ez a látogatás nem volt teljesen egyedi eset, a hívatlan vendég ezúttal azonban jól látható nyomokat hagyott maga után. A medvét minden bizonnyal a mormoták szaga csábította a téli álomra előkészített járatok közelébe, a felvételen a mormoták ugyanis nem voltak láthatóak. A medve által végzett rongálás következtében a mormotáknak tovább kell mélyíteni téli alvásra előkészített járataikat, vagy pedig át kell költözniük a szomszédos kolóniák járataiba.

 

A visszafalazott bejárat
A medve két nagy szellőzőjárat nyílását ásta ki a kamera irányában, meggyengítve ezzel a járatok oldalfalait. Ha a mormoták ebben a járatban maradnak, és nem hullik elegendő vastagságú hóréteg, akkor ebben a meggyengített járatban, a jócskán fagypont alatti hőmérsékleten megfagyhatnak a tél során. A medve által kiásott, kb. 1 m hosszúságú járat falai mentén csak a kellőképpen vastag hótakaró biztosíthatja az állatok túlélését. A medvének nem sikerült teljesen feltúrni a mormoták járatait, mivel ezek a téli járatok nagy sziklák között, azok védelmében vezetnek. A medve látogatása után a mormoták belülről gyorsan befalazták a járatok bejáratát.
A mormoták ebben az időszakban már készülődnek a téli álomra, a hibernációra, a szakemberek szerint téli járataikban ilyenkor több kg. száraz növényzetet halmoznak fel.
2009. szeptember 2-án egy medve megrongálta a mormoták megfigyelésére kihelyezett kamerát is, mégpedig olyan mértékben, hogy azt pár nap múlva karbantartás céljából néhány napra le kellet hozni a hegyről.
A képeken látható feliratok magyarul:
Zimná - materská nora – Téli járat bejárata
Úniková nora – Menekülési járat
Medvedie výhraby cez ventilačnú noru – A medve által kiásott szellőzőjáratok
Zamurovaná nora z vnútra – Belülről visszafalazott járat
Hirdetés
Hirdetés