Medvék a településeken - mi a megoldás? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/10/17
Hirdetés

 

 

A tátrai medvéknek az ember lakta településeken történő mind gyakoribb megjelenése egyre nagyobb fejfájást okoz az illetékes hivatalok vezetőinek. A tátrai települések utcáin napjainkban bármikor szemtől-szemben találhatjuk magunkat egy medvével. Az ott lakók félnek.

 

 

A probléma megoldása érdekében a hegyvidéki települések önkormányzatai hamarosan egy közös bizottságot hoznak létre, amelynek az lesz a feladata, hogy eldöntse, a medvék milyen fokban veszélyeztetik az emberi településeket. Miután ez a bizottság úgy látja majd, hogy egy-egy példány veszélyes, ezután születhet meg a döntés a medve befogásáról, vagy lelövéséről. Ezt azonban minden esetben az adott helyzet dönti majd el. Ezzel az eredménnyel zárultak Tátraváros önkormányzatának a Környezetvédelmi és a Földművelésügyi Minisztérium illetékes szakembereivel folytatott múlt heti tárgyalásai. A környezetvédelmi hatóságok, valamint az erdészeti hivatal szakemberei már több alkalommal foglalkoztak a medvék okozta problémákkal, ugyanis ezeknek az intézményeknek van joga dönteni ebben a kérdésben. A minisztériumokkal történt megbeszélés után úgy tűnik, hogy végre valóban foglalkoznak a medvék problémájával.
Jelenleg a hatóságok egy medve kilövésére szóló speciális engedélyt csak abban az esetben adnak ki, ha az állat veszélyezteti az emberek életét és egészségét, illetve ha kárt tesz a háziállatokban és a gyümölcsösökben.
Tátraváros illetékesének álláspontja szerint az utóbbi években elszaporodtak a medvék a Tátrában. Amíg néhány évvel ezelőtt csak nagy ritkán tűntek fel Felsőhágiban vagy Ótátrafüreden, mostanában más településeken, így pl. Tátraerdőfalván, Újtátrafüreden, Alsótátrafüreden és Tátralomnicon is gyakran feltűnnek. A tátrai településeken élők rendszeresen látják őket a hulladékgyűjtő konténerek környékén. Egy elkeseredett alsótátrafüredi lakos szerint a környezetvédők arra várnak, hogy egy medve megtámadjon egy embert, és csak akkor lesznek hajlandók cselekedni. Egy másik férfi szerint íratlan szabály a településen, hogy este 7 után többnyire nem teszik ki a lábukat otthonról, ugyanis 7 óra után rendszeresen megjelenik egy medve négy kölykével. Egy harmadik lakó elmondta, hogy korábban félelem nélkül bement az erdőbe gombát szedni. Ma már ezt nem lehet, sőt, a garázsba is kerülővel megy le, nehogy a szemetesnél találkozzon egy medvével. Javorina polgármestere elmondta, hogy az utóbbi időben a medvék már nem csak éjszaka, hanem fényes nappal is feltűnnek a településen. Tátraváros polgármestere szerint végre tenni kellene valamit. A helyzet egyre drámaibb. Az éhes medvék a tél beállta előtt valósággal elfoglalják a tátrai településeket és a környékbeli falvakat. Legalább 15 példány vesztette el természetes félelmét, és ez félelmet kelt az emberekben.
A helyiek nem a medvék lelövésében, hanem inkább befogásukban, és az emberi településektől távoli területeken történő szabadon engedésükben látják a probléma megoldását. A szakember szerint viszont ez Szlovákiában nem jelent megoldást, hiszen az ország területe nem olyan nagy, mint pl. Kanadáé vagy Fehéroroszországé, ahol ezzel a módszerrel védekeznek a településekre tévedt medvék ellen.
Néhány éve többnyire magányos egyedek okoztak problémát, napjainkban nem ritkán egyszerre két felnőtt is bemerészkedik a házak közé, három vagy négy kölyök kíséretében. Ennek oka lehet az intenzív fakitermelés, ami miatt a medvék fokozatosan kiszorulnak természetes környezetükből. A medvéket vonzza a szemétgyűjtő konténerekben lévő, könnyen hozzáférhető élelmiszerhulladék. Ezek a konténerek korábban is itt voltak, de nem szorultak védelemre, hiszen nem jártak be a medvék a településekre. Ma viszont a medvék rendszeresen látogatják a szemetes konténereket. A kérdés az, hogy miért?
A természetvédők a probléma részleges megoldására zárt, medvebiztos hulladékgyűjtő konténerek beszerzését javasolják. Jelenleg négy ilyen van a nemzeti parkban, továbbiak beszerzését viszont a kormány elutasította. A természetvédők ezzel szemben azt állítják, hogy a hatóságok nem is akarnak ilyen speciális konténereket beszerezni. De még ezzel sem oldódna meg a probléma, hiszen alapvetően az a gond, hogy senki sem tudja, mennyi medve él a Tátrában. A Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (TANAP) vezetője szerint a Tátrai Nemzeti Park területén mintegy 100 medve él. Ezeknek kb. 10 %-a jelent problémát. Ezeknek a problémáknak a fő okozója azonban az ember, az embernek a természethez való viszonya, különösen a hulladékgazdálkodás kapcsán. A szakember ugyanakkor elismerte, hogy jobb volt, amikor kevesebb medve élt a területen. „De hol éljenek a medvék, ha nem a nemzeti parkban?” – tette fel a kérdést Pavol Majko. Ugyanakkor az is biztos, hogy a medveállomány felfejlődött. Ennek ékes példája, hogy korábban szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy medvét négy kölyök kísérjen, napjainkban viszont többször is megfigyeltek ilyen családot.
A szakember szerint a medvék viselkedése részben annak is köszönhető, hogy ebben az évben élőhelyükön jóval kevesebb erdei gyümölcsöt találhattak. Mivel a medvéknek az átteleléshez nagy mennyiségű cukorra van szükségük, ezért látogatják a hegyvidéki falvak gyümölcsöskertjeit, ahol elfogyasztják a fákról lehullott szilvát és almát. A közelmúltban az Alacsony-Tátrában, a Deményfalvi-völgyben történt hasonló eset, ott azonban fokozatosan sikerült kiküszöbölni ezt a problémát, bár néha még feltűnnek a medvék a települések környékén.
Ember elleni medvetámadás még nem történt, de az önkormányzat illetékese szerint ez csak idő kérdése. A Magas-Tátra Turisztikai Egyesület vezetője, Peter Chudý szerint a medvék veszélyt jelentenek a hegyi turizmusra is. „A medvék csak reggel és késő este mozognak a települések közelében, de jól ismert a közelmúltban történt eset, amikor egy fiatal medve tűnt fel a Szoliszkó menedékház közelében. Még ha ez az egyed fiatal mackó volt is, mégiscsak egy vadállatról beszélünk” – mondta Chudý, aki egyetért Peter Novákkal abban, hogy csak idő kérdése, mikor történik ember elleni medvetámadás a Tátrában.
Kapcsolódó bejegyzés: Medvék a konténerben - LIVE
Hirdetés
Hirdetés