Késik a Hunfalvy-völgyi menedékház átadása

Késik a Hunfalvy-völgyi menedékház átadása

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/10/03
2011. szeptember 6-án a tulajdonos és a kivitelező részvételével megbeszélést tartottak a felújítás és átépítés miatt második éve zárva tartó Hunfalvy-völgyi menedékházban, melynek végén megállapították, hogy a menedékház átadását a jövő évre kell halasztani.
Hirdetés
A felújítás és átépítés miatt immár második éve zárva tartó Hunfalvy-völgyi menedékházban 2011. szeptember 6-án megbeszélést tartottak a Szlovák Turista Klub (Klub slovenských turistov) és a Szlovák Hegymászó Szövetség JAMES (Slovenský horolezecký spolok JAMES), mint tulajdonos, valamint a Stavunion s.r.o., mint kivitelező részvételével. A megbeszélés végén megállapították, hogy a menedékház tervezett idei október végi átadását nem várt anyagi nehézségek miatt a jövő évre kell halasztani.

Nem várt anyagi nehézségek

Szeptember 21-ig a menedékház felújítására fordított összeg elérte a 419.659 €-t. Ebből 254.365 € az állami támogatás mértéke, a fennmaradó 165.295 €-t a tulajdonosok saját forrásból biztosították (60 % Turista Klub, 40 % JAMES). Ehhez a JAMES-nak összesen 12.400 € egyéb támogatást sikerül összeszednie. Mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a menedékház befejezéséhez rendelkezésre álló pénzügyi keret a támogatások ellenére sem elegendő, hiszen nagyon konzervatív becslések szerint is a ház befejezéséhez még 140.000 €-ra lenne szükség (ebből 80.000 € építési költség, 15.000 € a helikopter bérlésére, 20.000 € a menedékház belső kialakítására, 5.000 € a tűzvédelmi rendszer kiépítésére, valamint 20.000 € a szennyvíztisztító megépítésére).
Késik a Hunfalvy-völgyi menedékház átadása-1
Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi, 2250 m)
Késik a Hunfalvy-völgyi menedékház átadása-1
Forrás: Nagy Árpád
Az eredeti költségvetéshez képest emelkedtek az építőanyagok árai, de jelentősen túllépték az építőanyagoknak a helyszínre szállításához igénybe vett helikopter bérlésére betervezett költségkeretet is. A nyár második felének kedvező időjárása, valamint a szép őszi napoknak köszönhetően jól haladtak a munkák, bár a szokatlanul száraz idő miatti vízhiány gondokat okozott a betonozási munkák során. Ezen a télen már nem kell aggódni az esetleges lavinák miatt, hiszen a vasbeton támfalak építése teljesen befejeződött. Jelenleg az épület tetőszerkezetének lemezburkolatán dolgoznak a munkások.
A fenti adatokból látható, hogy a menedékház felújításának befejezéséhez pénzügyi segítségre van szükség. A Magas-Tátra legmagasabban fekvő menedékházának tulajdonosai a nyilvánosság segítségét kérik ahhoz, hogy sikerüljön befejezni a Magas-Tátrába látogató turisták és hegymászók körében nagy népszerűségnek örvendő menedékház újjáépítését. A tulajdonosok bíznak benne, hogy jövő tavasszal megkérhetik a használatbavételi engedélyt, és a 2012-es nyári szezonban ismét a turisták rendelkezésére áll majd a teljesen átépített menedékház.
Forrás: https://www.james.sk, https://hiking.sk
Hirdetés
Hirdetés