Mormoták védelme a Bélai-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/09/15
Hirdetés
Úgy tűnik, eredményesnek bizonyulnak a TANAP három éve tartó, a mormotáknak a Bélai-Tátrában való ismételt meghonosítását célzó erőfeszítései. A Tátra e részén 2007-ben nagyrészt az emberi beavatkozás következtében pusztultak ki ezek az érzékeny kis állatok. Ma már ismét sípoló mormoták fogadják a turistákat a Zárból a Széles-mezőbe (Široké sedlo) vezető turistaút alpesi szakaszán.

 

 

A mormoták tavaszi feltérképezése és élőhelyük digitalizálása megmutatta, hogy az ide telepített mormoták megfelelő ütemben szaporodnak új élőhelyükön. A Liptói-Tátrából áttelepített mormotákat két körzetben, mégpedig a Sirató (Ždiarská vidla, 2146 m) és a Barlang-hegy (Nový, 2009 m) közelében engedték szabadon. Az első mormoták áttelepítése előtt a Széles-mező környékén, a mormoták korábbi lakóhelyén már csak 35 kotorékot találtak (az élő kolóniák több mint 200 járatot használnak). Ehhez képest idén tavasszal, a GPS segítségével végzett feltérképezés során már 436 kotorékot találtak, ami azt jelenti, hogy a mormoták különösen jól érzik magukat régi-új élőhelyükön. A mormoták nem lakják az összes kotorékot, ezek 90 %-át csak a ragadozók (sas, róka, hiúz) elleni biztonsági menedéknek használják. Kisebb kolónia él a Barlang-hegy környékén, ahol 85 kotorékot számoltak össze. A Nyugati-Tátrából összesen 18 mormota került áttelepítésre, a mai létszámuk meghaladja a 30 egyedet. A Bélai-Tátra a legmagasabban, vagyis 5-ös szinten védett természetvédelmi terület, ahol a mozgás csakis a kijelölt turistaútvonalakon engedélyezett. A turisták a Monk-völgyből a Széles-mezőre vezető turistautat csak a nyári szezonban használhatják, mint ahogy a Hét-forrás-völgyében és a Hátsó-Rézaknák-völgyében vezető turistautat is.
Nagy veszélyt jelentenek a mormotákra nézve a turisták kedvenc háziállatai, a kutyák, amelyeket a nemzeti park területére elvileg csak szájkosárral és pórázon szabad bevinni. A 4-es és 5-ös szinten védett területeken fokozottan tiltott a kutyák szabadon engedése és futtatása. A nemzeti park munkatársai arra kérik a látogatókat, hogy tartsák tiszteletben ezeket a korlátozásokat, mivel a mormoták a kutyákat ragadozónak tekintik, és a szabadon engedett kutyák viselkedése megzavarhatja ezeknek az érzékeny állatoknak a bioritmusát.
A Tátrai Nemzeti Park az európai mormoták legészakabbra fekvő élőhelyének számít, ahol nagyon rövidek a nyarak. Mivel a mormoták növényevők, így a legeltetés korábbi megszüntetése is az állatok fennmaradását célozta. A 7 hónapos téli álomra való felkészülés közben akár egy óra táplálkozás-kiesés is veszélyeztetheti a téli álomra vonulásuk előtt testsúlyukat megtöbbszöröző állatok túlélését.
Hirdetés
Hirdetés