Haldoklik a kempingezés a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/09/12
Hirdetés
Fotó: eurocamps.hu
A Magas-Tátrában kempingező turisták a korábban megszokottnál rövidebb időszakra, és jóval kevesebben érkeznek, mint korábban. Jozef Dávid, a felsőerdőfalvai (Stará Lesná) Rijo kemping üzemeltetője szerint ennek több oka is van, többek között a kedvezőtlen időjárás, az Euro bevezetése, valamint a konkurens magánszálláshelyek alacsony árai. A tátrai kempingek júliusban kongtak az ürességtől, pedig a nyár közepe a sátras kempingezés főidénye.
A kemping vezetője elmondta, hogy évről-évre egyre kevesebb vendég veszi igénybe a szolgáltatást. Néhány évvel ezelőtt, nyár közepén még átlag 400 vendég (főleg német és holland lakókocsi) volt a kempingben, idén ez nagyjából negyedére csökkent. Azokban az időkben a nyugati vendégek szinte mindent megengedhettek maguknak, amit csak akartak. Mióta viszont euróban kell fizetni, az árak nagyon hasonlóak a nyugati árakhoz.
Napjainkban inkább a cseh, lett, litván és szlovén vendégek a jellemzőek. A Magas-Tátrában akár 8 €/fő/éj áron is lehet szállást találni, a kempingben egy éjszaka két személynek, autóval, villamos energia használattal és különböző illetékekkel együtt mintegy 10 €. A korábbi években a turisták lényegesen hosszabb időt, átlagban 5-7 napot töltöttek a kempingben, ma legfeljebb 1-2 nappal beérik. A legtöbben egy-két óra alatt felállítják a sátrat, amit aztán másnap már le is bontanak, és továbbállnak. A felsőerdőfalvai mellett a Magas-Tátrában még Tátracsorbán, illetve a tátralomnici kempingben lehet kempingezni.
Hirdetés
Hirdetés