Egyedülálló felvételek: Medvék vacsoráznak a vaddisznókkal Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/08/25
Hirdetés
Az Alacsony-Tátrában található Óhegy (Staré Hory) vadászterületén egyedülálló fényképfelvételeket sikerült készíteni fotócsapda segítségével. A mozgásérzékelővel vezérelt szerkezet több más állat mozgása mellett megörökítette, amint a kora esti órákban két medve lakmározik a vaddisznókkal együtt a vadállatoknak kiszórt takarmányból.

 

Robo Štroffek erdész betekintést szeretett volna kapni az erdőben, vadon élő állatok emberek előtt nem látható életébe. Ennek érdekében vásárolta meg ezt az eszközt kevesebb, mint egy évvel korábban. „Tudni szeretném, hogyan élnek az állatok ezen a területen” – mondta az erdész.

 

A fotócsapdát felerősítette egy, az általa felügyelt vadászterületen álló fa törzsére, Óhegy határában, és már az első felvételek is hihetetlen jeleneteket örökítettek meg. A fotón az látható, amint a kora esti órákban a medvék a vaddisznókkal együtt lakmároznak a takarmányból. „Ez szokatlan helyzet, a medve ugyanis saját környezetében félelmet nem ismerő, domináns erdei állat, aki nem nézi jó szemmel más állatok jelenlétét, miközben táplálkozik” – mondta az erdész.
A fotócsapda a mozgásérzékelők segítségével éjjel-nappal szemmel tartja környezetét. Azt, hogy melyik időszakban és hány fotót készítsen, előre be kellett állítani. „A készüléknek köszönhetően láttunk már szarvast, őzet, vaddisznót és medvét, amelyek ezen a területen élnek. Kevesebb mint egy év alatt majdnem 8000 csodálatos felvételt sikerült készíteni. A fotócsapda azért jó találmány, mert az állatok manapság egyre félénkebbek, és általában késő délután vagy este aktívabbak, amikor elég nehéz lenne őket élőben megfigyelni” – összegezte az erdész.
Hirdetés
Hirdetés