365 éves a legrégebbi Tátra-ábrázolás Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/07/12
Hirdetés
Nemrégiben visszavitték Szlovákiába a legrégebbi ismert Tátra-ábrázolást, amelyet egy báránybőrre festettek 1655-ben. A képen Késmárk városa látható, háttérben a Magas-Tátrával. A mű különlegességére utal elkészítésének módja is, hiszen az ismeretlen művész a címer elkészítése során nem sajnálta az aranyat és az ezüstöt.

 

A kézzel festett alkotás egy adománylevélen látható, amelyet a közelmúltban szállítottak vissza egy párizsi kiállításról az Állami Levéltár lőcsei igazgatóságára, és a jövőben a szepesszombati Állami Archívumban lesz látható. A Magas-Tátrát ábrázoló legrégebbi alkotás előterében Késmárk szabad királyi város, mögötte pedig a Magas-Tátra keleti része látható.

 

A rajz egy történelmi adománylevél része, amelyet 1463-ban adtak ki, majd 1655-ben restauráltak, és ekkor festették rá a Magas-Tátra panorámáját. Az okiratban az akkor uralkodó III. Ferdinánd német-római császár és magyar király megerősítette Késmárk városi jogait. Az Állami Levéltár igazgatóhelyettese elmondta, hogy az adománylevelet egy fiatal juh bőréből készített pergamenre írták, a címert pedig ezüsttel és 24 karátos arannyal díszítették.
Hirdetés
Hirdetés