Szerelmi játék áldozata lett egy medvebocs Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/06/08
Hirdetés
Fotó: lesytanap.sk
A TANAP Állami Erdészet Kutatóállomásának egyik munkatársa szerint minden bizonnyal az anyja és egy másik felnőtt medve között lejátszódott szerelmi játék áldozata lett egy medvebocs a Magas-Tátrában. A hím mackó nagyjából négy hónapos lehetett, ez év tavaszán született, súlya 4250 gramm, magassága 594 mm volt. A szakember szerint kicsit sovány volt, de nem mondható alultápláltnak.

 

 

A kis medvét Tátraerdőfalva (Tatranská lesná) közelében találták meg arra sétáló kirándulók. Élettelen teste egy olyan szemetes konténer közelében feküdt, melyet gyakran látogatnak felnőtt medvék. „A medvebocs vasárnap este, vagy éjszaka pusztulhatott el. A hotel vendégei korábban többször is láttak a közelben mászkálni egy nőstényt két kölyökkel. Aznap este azt is megfigyelte valaki, amint egy hím közösült a nősténnyel. A kis medve jelenléte végzetessé vált számára, akit a felnőtt hím valószínűleg vetélytársának tekinthetett” – mondta Milan Kornajčík. „Kis testén harapásnyomok és erős horzsolások láthatóak” – tette hozzá.
A TANAP Állami Erdészet becslése szerint a Tátra Nemzeti Parkban 80-100 medve él. Ilyen estek, amikor az idősebb, domináns hím megöli a fiatalabb medvét, előfordulnak. Ebben az esetben is csak az számít különlegességnek, hogy mindez a lakott területek, pontosabban egy szálloda közelében történt.
Hirdetés
Hirdetés