A tátrai teherhordók Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/05/05
Hirdetés
Szlovákia azon kevés országok egyike (talán az egyetlen Európában), ahol még mai is emberi erővel oldják meg a magashegyi menedékházak élelmiszer- és egyéb fontos szükségleti cikk utánpótlását. A menedékházakban kapható termékeket a „hordkeret”-nek nevezett szerkezet segítségével szállítják fel a völgyekben épült menedékházakhoz. Ez minden alkalommal hihetetlen energiát követel a fából készült, áruval megpakolt szállítóeszközt a hátukon cipelő teherhordóktól.

Érdemes elgondolkodni, hogy mennyit is érnek a legújabb generációs, modern, vízhatlan és lélegző ruhák és hátizsákok, amelyek bőrirritációt okozhatnak a vállakon, és néhány 10 kg tehernél többet nem bírnak el. Ezek után vizsgáljuk meg az általuk használt primitív hordkereteket, amelyek lécből és szíjakból állnak, hevedernek pedig tűzoltótömlőt használnak. Hihetetlen, hogy ezeknek az egyszerű eszközöknek köszönhetően általában több tucat, de néha akár száz kilogrammnál is nehezebb terhet fel tudnak cipelni a menedékházakig. Természetesen ez nem csak az önsanyargató életfelfogásuknak köszönhető, hanem kiváló kondíciójuknak, tapasztalatuknak, helyismeretüknek, valamint annak, hogy küldetésnek tekintik ezt a munkát. Fontos kiemelni a küldetést, még akkor is, ha a tátrai teherhordók a menedékházak alkalmazottai. Nem hiszem, hogy csak magáért a pénzért bárki is vállalkozna erre a nem mindennapi feladatra. Le kell küzdeniük a terep nehézségeit, ami sokszor nehezebb, mint a hátukon lévő teher maga. A nehéz, sokszor terjedelmes áruval egyensúlyozva az útjukba kerülő akadályokat legyőzve válhatnak szakmájuk mestereivé. A közvélemény, akik gyakran találkoznak velük tátrai túrájuk során, eltérő módon ítélik meg őket. A többség csodálkozva, többen talán csodálattal szemlélik őket, míg mások sajnálkozva tekintenek rájuk. Egyeseket munkájuk a rabszolgaságra emlékeztet, mások a királyok szabad éltére gondolnak velük kapcsolatban.

 

 

Jelenleg rakományuk átlagosan 60-90 kg. között mozog, de néha ettől nagyobb súlyokat is szállítanak.
A tátrai teherhordók abszolút rekordját a Kő-pataki menedékház gondnoka, Laco Kulanga tartja, aki a menedékháztól a drótkötélpálya Start átszálló állomásáig egy alkalommal 211 kg-os terhet vitt, igaz, hogy ezt lefelé. A teherhordók munkája többnyire a Magas-Tátrára koncentrálódik, bár az Alacsony-Tátrában is van egy menedékház, ahová emberi erővel szállítják fel a napi szükségleteket.
Forrás: www.truntrek.sk
Hirdetés
Hirdetés