Folytatódik a Hunfalvy-völgyi menedékház rekonstrukciója

Folytatódik a Hunfalvy-völgyi menedékház rekonstrukciója

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/05/18
2011 nyarán tovább folyik a Hunfalvy-völgyi menedékház átfogó rekonstrukciója a Magas-Tátrában.
Hirdetés
2011-ben egész nyáron tovább folyik a Hunfalvy-völgyi menedékház átfogó rekonstrukciója a Magas-Tátrában. Az új épületrész külső munkálatai gyakorlatilag már 2010-ben befejeződtek az eredeti helyén, a Hunfalvy-hágó alatt megújuló épületen. „A ház első része már tető alatt van. Ebben az évben átköltözünk az új épületrészbe, és megkezdjük a régi épületrész felújítását” – mondta Viktor Beránek, a menedékház üzemeltetője. Már az elmúlt évi nyári szezon alatt is élénk építési munka folyt, a menedékház csak korlátozott szolgáltatásokat nyújtott, ez még az idei szezonban is így lesz.

Külsőleg is teljesen megújul a menedékház

Az új menedékház már első ránézésre is különbözik a régitől. A belső fejlesztések talán legjelentősebb részeként új cserépkályhát állítanak fel az ebédlőben. Ennek, valamint a teljes menedékház újjáépítésének támogatására gyűjtést rendez a menedékház bérlője. Mindenki, aki legalább 100 €-val hozzájárul az építési költségekhez, nem csak élete végégi ingyen teázhat a házban, de saját nevével ellátott csempét kap a készülő cserépkályhában. Bónuszként szintén élethosszig tartó 50 %-os kedvezményt kap a cserépkályha melletti legjobb alvóhelyre. Bár a tervekben szerepel szociális blokk kialakítása is, Viktor Beránek elmondta, továbbra is a helyén marad Szlovákia legszebb kilátással büszkélkedő WC-je.

Folytatódik a Hunfalvy-völgyi menedékház rekonstrukciója-1
Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi, 2250 m)
Folytatódik a Hunfalvy-völgyi menedékház rekonstrukciója-1
Forrás: Nagy Árpád

Az idei építési munkák június 16-án, a nyári turistaszezon, a télen lezárt turistautak megnyitása után kezdődnek. A felújítás összköltsége mintegy 500.000 €, amelyből kb. 260.000 € az állami támogatás. Jelentős összeget emészt fel az építési anyagoknak helikopterrel történő helyszínre szállítása. A költségek másik nagy részét a vasbeton szerkezetek, valamint a lavina-akadályok telepítése teszi ki. Berának azt gondolja, hogy még így is jelentősen olcsóbb lesz a ház újjáépítése, mintha azt egy új, lavinák által kevésbé veszélyeztetett helyszínen építették volna fel.

Az eredeti helyén felépített menedékház tulajdonosai továbbra is a Szlovák Turista Klub, valamint a JAMES, vagyis a Szlovák Hegymászó Egyesület marad. A ház megnyitására a tervek szerint a nyári turistaszezon végén, októberben kerül sor. Az eredeti menedékház 1933. július 15-én nyitotta meg kapuit. Az első jelentős rekonstrukciót az 1970-es években végezték, amikor nem csak bővítették, de magasították is. Fennállása során több alkalommal is lavina söpört végig a házon, a közelmúltban 2000-ben, 2001-ben és 2003-ban kellett lavinakárokat elhárítani.
Hirdetés
Hirdetés