Felhívás a romos épületek megmentéséért Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/04/19
Hirdetés

 

 

A Tátrai Szépítő Egylet (TOS) felhívást tett közzé az interneten a Magas-Tátrában található, romos állapotban sínylődő régi, patinás épületek megmentésének érdekében. Az egyesület úgy határozott, hogy kikéri az emberek véleményét arról, hogyan gondoskodjon az állam ezekről a pusztulásra ítélt épületekről.

 

 

A www.tatranske-haraburdy.sk egy sajátos portál az interneten, amely megpróbálja felhívni a társadalom figyelmét ezeknek az objektumoknak a sorsára. Tipikus példája ennek a Tátralomnic központjában álló egykori Lomnic szálloda, amely több mint tíz éve omladozik.

 

 

Az alapvető adatok, a jelenlegi tulajdonosok megnevezése mellett fotókat is bemutatnak ezekről az egykor szebb napokat látott épületekről. „Ha valami feleslegessé válik, azt ki kell dobni. Mi azonban nem akarjuk, hogy ezek az épületek a szemétdombra kerüljenek, mint a megunt játékok. Ezek az épületek a környező növényzettel egységet alkotnak, amely békés és harmonikus kapcsolatban áll környezetével” – mondta az egyesület képviselője.

 

 

A fenti honlapon olvasható lista jelenleg 12 objektumot tartalmaz (pl. a Móry kilátó, az egykori fürdőház Tátraszéplakon, valamint Tátralomnicon, az egykori Hotel Weszterheim Tátraszéplakon, az egykori Európa szálló Újtátrafüreden, stb.), amelyek kulturális emléknek vannak nyilvánítva, tulajdonosukat azonban sem ez, sem további sorsuk nem érdekli igazán. Megmentésük hatékony eszköze lehet a nyilvánosság. Az egyesület álláspontja szerint ezáltal esetleg kényszeríteni lehet a tulajdonosokat, hogy tegyenek valamit a jelenlegi állapot megváltoztatásáért.

 

 

A honlap nem az elrettentést akarja szolgálni, hanem egyrészt fórumot kíván biztosítani a magas-tátrai települések építészeti emlékeinek megőrzését fontos feladatnak tekintők számára. Álláspontjuk szerint ezeket az épületeket fel kellene venni Szlovákia kulturális örökségeinek listájára.

 

 

Másrészt a honlap emléket kíván állítani ezeknek a lassan feledésbe merülő, egykor szebb napokat látott épületeknek, ezért a későbbiekben a nyilvánosság közreműködésével fokozatosan ki kell egészíteni az oldalt.

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés