A tátrai medvék tavaszi ébredése Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/03/31
Hirdetés

 

Fotó: lesytanap.sk

 

Az alábbiakban a TANAP Állami Erdészet honlapján egy évvel ezelőtt megjelent cikket teszem közzé, amely a Tátrában élő medvék tavaszi ébredéséről szól. Az időjárás természetesen évről évre változik, a cikkből mégis általános érvényű ismereteket szerezhetünk a tátrai medvék tavaszi ébredéséről.

 

 

Annak ellenére, hogy március első napjaiban nem ritka a Tátrában a hideg időjárás, ezekben a napokban már medvenyomokat fedeztek fel a Tátrai Nemzeti Park szakemberei. Az erdészek becslése szerint március közepére a Tátra déli oldalán már minden harmadik medve elhagyja téli barlangját.

 


2010 márciusának közepén medvék nyomait fedezték fel Podbanszkón, Csorbató közelében, Felsőhágiban, sőt, Alsótátrafüreden is. Ezek a nyomok többnyire fiatal, öt-hat éves állatoktól származtak. Az elmúlt év szenzációja két árva medvebocs sikeres áttelelése volt, melyeket Felsőhági közelében találtak meg az erdészek.

 

 

Bár március elején általában már ébredeznek a medvék, a Magas-Tátra északi részén, Zúgó (Podspády) környékén ebben az időszakban még nem találtak medvenyomokat, és Javorinán is csak egyetlen medve nyomát látták egy vadetető környékén.

 

 

A folyamatos hótakaró és a fagypont alatti hőmérséklet miatt a Nyugati-Tátrában élő medvék még nem bújtak elő téli barlangjukból. Zverovka és Oravice környékén február utolsó hétvégéjén találkoztak az első medve nyomával az erdészek, de ez akkor egyedi esetnek bizonyult. A szakember szerint ebben az időszakban inkább kivételnek, mint mindennaposnak mondható a téli álomból történő ébredés. Az, hogy a medvék mikor ébrednek fel, és mikor hagyják el vackukat, nagyban függ az időjárástól. Amennyiben márciusban még a Tátrában megszokott hideg időjárás uralkodik, abban az esetben a tátrai medvék március végéig sem ébrednek fel téli álmukból.

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés