Vizsgálatok bizonyítják a tátrai mormoták egyediségét Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/01/26
Hirdetés

 

 

A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) által megrendelt, a zólyomi Műszaki Egyetemen elvégzett genetikai analízis megerősítette, hogy a tátrai mormota (Marmota marmota latirostris) genetikailag különbözik az alpesi mormotától (Marmota marmota). A 2009 végén elvégzett elemzés megerősítette azt a korábbi megállapítást, hogy jelentős genetikai különbség mutatkozik a tátrai és az alpesi mormota populáció között.

 


A tátrai mormotát, mint egyedi alfajt a koponyák morfológiai vizsgálata után Jozef Kratochvíl írta le 1961-ben. A vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a tátrai mormota olyan endemikus faj, amelyik csak a Tátrában él, közeli rokona az alpesi mormotának, de nem ugyanarról a fajról van szó. A TANAP igazgatója, Pavol Majko elmondta, hogy a jövőben a környezetvédőknek minden tőlük telhetőt meg kell tenni annak érdekében, hogy ezt az egyedi fajt sikerüljön megőrizni a jövő nemzedékek számára.

 

 

A tátrai mormota jelenlegi állománya kb. 800 egyedet számlál, ami a szakemberek szerint kielégítőnek nevezhető. Néhány egyed él az Alacsony-Tátrában is, ahová a múltban a Magas-Tátrából telepítették át őket.

 

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés