Meghívás egy jeges teára - videóval Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/01/13
Hirdetés

 

 

 

Menedékház a Tengerszem-csúcs alatt (V. Beránek)

 

Több mint 30 éve a Magas-Tátra legmagasabban fekvő menedékházának bérlője Viktor Beránek. A legtöbb turistának, aki valaha is járt a Hunfalvy-völgyi menedékházban, pláne, ha esetleg lakott is ott, biztosan ismerősen cseng ez a név. Prágában született, de 17 évesen véglegesen a Tátrában kötött ki. Mára már élő legenda, a tátrai menedékházak bérlői, üzemeltetői közül talán még a magyar Tátra-járók egy része előtt is ismerősen cseng a neve.

 


Mai napig a hátán hordja fel a menedékház működéséhez szükséges kellékeket, alapanyagokat a házba, ahol szinte minden alkalommal jó hangulat és nyugalom várja a vendégeket. Akinek volt már szerencséje legalább egy éjszakát itt eltölteni, az szívesen emlékszik az itt eltöltött időre, az estére elcsendesülő házra, a kellemes esti beszélgetésekre. A hétköznapok taposómalma után, a túrák varázsa mellett valódi felüdülés e házban eltölteni néhány napot, amely a turisták körében az egyik legjobb hangulatú tátrai menedékházként szerepel.

 

 

Viktor Beránekről, valamint egy gyönyörű téli napon a Tátra legmagasabban fekvő menedékházában készült jeges teáról láthatunk itt egy videót. Ajánlom mindenki figyelmébe, de ne feledjük, a meghívó csakis a ház bérlőjével történő előzetes egyeztetéssel érvényes…:-)

 

 

 

 

 

 
Viktor Beránek volt az elindítója a népszerű Sherpa Rally versenyeknek, amelyet az első évben, 1985-ben meg is nyert. Egy évvel később megismételték a versenyt, ami mára már hagyománnyá vált. A tátrai teherhordók versenyén a cél mindig valamelyik hegyi menedékház, a 25. Sherpa Rally esetében 2009-ben ez éppen a Hunfalvy-völgyi menedékház volt. A verseny szabályai egyszerűek: nemre és korra való tekintet nélkül bárki indulhat, a férfiaknak 60 kg-os, a nőknek 20 (néha 30) kg-os terhet kell felvinniük a startvonaltól a menedékházig, végig a jelzett turistaúton haladva.

 

 

A tátrai teherhordókat „veszélyeztetett fajnak” tekinthetjük, hiszen Európában már csak a Tátra szlovák oldalán találkozhatunk hegyi teherhordókkal. Az Alpok menedékházaihoz helikopterrel és felvonókkal szállítják fel a szükséges utánpótlást, de a Tátra lengyel oldalán is gépesítették ezt a munkát. A hegyi teherhordárok élete különösen kemény robot, aminek azonban művelői szerint megvan az egyedi varázsa. Mint tudjuk, időjárástól függetlenül ők szállítják fel a tátrai menedékházakba azt az élelmet és innivalót, amit aztán mi, éhes és szomjas turisták ott elfogyasztunk. Az ő kemény munkájuk természetesen tükröződik a menedékházak áraiban is, ezt ne feledjük akkor sem, amikor esetleg túl magasnak tartjuk az élelem és az italok árát. Jusson eszünkbe, hogy ugyanezért mennyit kell fizetnünk pl. egy szállodában, vagy egy lenti étteremben, ahová mindezeket autóval szállítják.

 

 

Végezetül álljon itt egy humoros bejegyzés a tátrai teherhordókról, amit a foka.blog.hu oldalon olvashattunk a 2010-es Sherpa Rallyról szóló tudósításban: „A sherpa mikroaerofil élőlény, azaz alacsony levegőtartalmú közegben érzi jól magát, sőt fizikai teljesítményét kifejezetten ilyen körülmények közé optimalizálja. Megjelenési formájára jellemző a rövidnadrág (hidegben is), a kockás ing és a kb. másfél méterrel a feje fölé magasodó faváz, amin az általunk a menedékházban elfogyasztandó sört tartalmazó hordó, vagy kétheti tüzelő helyezkedik el. Ugyan anatómiai értelemben az emberszabásúak közé tartoznak, azonban a hegymenetben ezt minden józan gondolkodású túrázó megkérdőjelezi abban a pillanatban, amikor légszomjjal küzdve lepihen egy köre, míg a 100 kg-t cipelő sherpa elrohan mellette érthetetlen nyelven köszönve, széles mosollyal az arcán. Levegőt bizonyítottan nem vesznek.”

 

 

 

 

Forrás: www.michalbalada.com, foka.blog.hu, saját kútfő…

 

Hirdetés
Hirdetés