Majunke Gedeon, a Tátra építésze Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/01/31
Hirdetés

 

Az egykori Étterem Tátrafüreden

 

Maroš Semančík művészettörténész Hoepfner Guido után feldolgozta a Tátra másik nagy építészének, Majunke Gedeonnak a munkásságát is. A kutatómunka eredménye egy kiállítás, melyet január 27-én, 16.00 órakor nyitottak meg az ótátrafüredi Flóra Villában „Majunke Gedeon, a Tátra építésze” címmel. A kiállítás három intézmény: a poprádi Tátra-képtár, a késmárki Múzeum és az Eperjesi Önkormányzati Kerület jóvoltából valósult meg. Az elmúlt évben Késmárkon már bemutatott kiállítás részét képezik azok a történelmi épületekről készült makettek, melyeket Oto Jalčovik készített.

Majunke Gedeon (1854.V.9., Szepesszombat – 1921.IV.10., uo.) a Szepességben letelepedett olasz családból származott. Építészeti alkotásait az alpesi turistacentrumok tanulmányozása után alakította ki. Az ő tervei alapján épültek a nyaralók, fürdő- és középületek a Magas-Tátrában, valamint a klasszicista épületek a Tátra-alji és szepesi városokban és fürdőkben. A régió számos templomát ő tervezte, több kastélyt restaurált A Szepességben, ezen kívül tervezett gyárépületeket és lakóházakat is. Napjainkban is az ő elképeléseit tükrözi számos temető és nyilvános park. Majunke Gedeon a szepesszombati temetőben nyugszik feleségével, Hergessel Alice-szal és annak szüleivel együtt.
Hagyatékát sajnos nem tisztelték kellően, és a Magas-Tátra elveszítette egykori vonzó építészeti örökségét és esztétikai értékét, melyet Majunke nagy hozzáértéssel és magas színvonalon képviselt.

A kiállítás február 26-áig tekinthető meg.
Forrás:
Hirdetés
Hirdetés