Új gyorsasági síelés rekord a Lomnici-nyereg lejtőjén Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/03/21
Hirdetés
2022. március 14-én a Zárban (Ždiar) élő Michal Bekeš új rekordot állított fel gyorsasági síelésben a Magas-Tátrában található Lomnici-nyeregből (Lomnické sedlo) induló sípályán, amikor a nyeregből lecsúszva 174,57 km/órás sebességet ért el. Michal Bekeš 2015 óta foglalkozik gyorsasági síeléssel, és az éppen itt, Szlovákia legmagasabban fekvő lejtőjén elért 160,79 km/órás első rekordja nyitotta meg számára az utat a világ leggyorsabb síelőinek világába. A mai napig részt vesz a világbajnokságokon, világkupákon és az extrém Speed Masters versenyeken a Speedski S1 szakágban, ahol már 223,46 km/órás sebességet is elért.
Azon a hétfői napon a Lomnici-nyeregben napos idő és -10°C-os hőmérséklet fogadta a versenyzőket. Már a lezárt lejtőn végrehajtott első edzés (ahol több mint 164 km/h-s sebességet ért el) jelezte, hogy aznap új rekord születhet. Ez hamarosan be is igazolódott, a hivatalos futamon ugyanis a sebességmérő 174,57 km/h sebességet mutatott. Michal nem rejtette véka alá elégedettségét. „Úgy számoltam, hogy 170 km/h-ig bármilyen eredmény nagyszerű lenne, de ma kiválóak voltak a körülmények, nagyon gyors volt a hó, nem volt erős szél, a pálya tökéletesen elő volt készítve. Elégedett vagyok magammal, tényleg nem számítottam 174 km/h sebességre” – mondta a célban a szlovák rekorder. Az új rekord azonban nem tekinthető véglegesnek. „Itthon vagyok, ebben a síközpontban kiválóak a körülmények, így mindenképpen tovább szeretném növelni ezt a rekordot. A lejtőnek nincsenek határai, ha elég hó van, el tudom képzelni a 200 km/h-s sebességet is. Az egyetlen feltétel, hogy legyen elég hó és egy kicsit szélesebb céltartomány, hogy legyen elég hely lefékezni” – tette hozzá Bekes.

Michal szerint Szlovákia legmagasabban fekvő lejtőjén elért sebességrekord egy éves szisztematikus felkészülés eredménye. „Egész évben készülök, mind mentálisan, mind fizikailag. Ez a lejtő különösen mentális felkészülést igényel – amikor beállsz a startba, gondot okozhat az elindulás, nem mindenki képes erre. Természetesen jó síelőnek is kell lenni ahhoz, hogy a gyorssíelést kezelni tudd. A magasban végzett munka és a hegymászás révén tudom, hogyan kell a félelemmel dolgozni, így nincs gondom a sebességgel” – árulta el Michal.
A szlovák rekorder külön köszönetet mondott a pályát előkészítő munkásoknak. „Hálás vagyok nekik minden egyes edzésért, mindig igyekeznek úgy előkészíteni a lejtőt, hogy úgy tudjak edzeni, ahogy arra szükségem van. Annak köszönhetően, hogy ezen a meredek lejtőn nagy sebességgel le tudtam csúszni, a világban máshol sem okoz gondot ilyen sebességgel síelni. Ezek a srácok mindent megtesznek azért, hogy biztonságban legyek. Ez egy kemény lejtő, vannak bukkanók, de a srácok mindent képesek elsimítani, hogy biztonságosan tudjak edzeni és lesiklani” – tette hozzá a rekorder.

„Az ideális feltételek kulcsa a tapasztalat pálya előkészítők munkája. Vannak 30 éves tapasztalattal rendelkező embereink, akiknek minden a kisujjukban van. Ha ehhez hozzáadjuk a csúcstechnológiát, akkor az eredmény egy olyan pálya, amely tökéletesen felkészült nemcsak a hétköznapi síelők számára, hanem az ilyen rekordokra is” – mondta Roman Dubský a Magas-Tátra hegyi üdülőhelyről.
A Lomnici-nyeregben található sípálya jelenleg több mint 150 cm természetes hóval rendelkezik, ez a legigényesebb sípálya a Magas-Tátrában. A 2190 m tengerszint feletti magasságban kezdődő sípálya 1240 m hosszú, és a múltban világkupa-versenyek helyszíne is volt.
Forrás és fotó: https://www.tatryportal.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés