Tátrai különlegességek - Tátraszéplak

Tátrai különlegességek - Tátraszéplak

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/02/10
1911-ben négy sportágban Tátraszéplakon rendezték meg az első nemzetközti síversenyeket a Tátrában.
Hirdetés

Tátraszéplak területe már a történelem előtti időkben is lakott volt, a szomszédos Sárga-fal közelében (Žltá stena) az időszámításunk körüli időkben létezett puhói (Púchov) kultúra népe által használt erődített településének nyomait tárták fel. 

Dr. Guhr Mihály és sógorai 

1881-ben Weszter Pál nagyszalóki (Veľký Slavkov) kereskedő sógoraival – Nitsch Sámuel és id. Guhr Mihály földbirtokossal – együtt megvásárolta a Felkai-patak (Velický potok) melletti úgynevezett Polianka-rétet (Poľana Polianka). Már 1884-ben egy vadászházat, majd később, a völgy iránti egyre növekvő érdeklődéssel párhuzamosan más épületeket építettek itt. A XIX. század végén a telepen hat épület állt 52 szobával és 125 ággyal, majd a kis települést később klimatikus gyógyfürdővé alakították.

Tátrai különlegességek  Tátraszéplak-2
Hotel Tivoli
Tátrai különlegességek Tátraszéplak-2
Forrás: Nagy Árpád

1911-ben sífutás, lesiklás, műkorcsolya és síugrás sportágakban dr. Guhr Mihály szervezte a Tátrában az első nemzetközi síversenyeket, ezáltal is népszerűsítve Tátraszéplakot, mint a Monarchia magyar részének egyedülálló és az egyetlen síközpontját.

Tátrai különlegességek  Tátraszéplak-1
Tátraszéplak, a tátrai villamos állomása
Tátrai különlegességek Tátraszéplak-1
Forrás: Nagy Árpád

A tátrai villamos 1911-től áll meg az Ótátrafüredtől (Starý Smokovec) 3 km-re lévő Tátraszéplakon. Az állomás épületét a Magas-Tátra leghíresebb építésze, a Szepesszombatban született Majunke Gedeon tervezte.
Forrás: https://www.facebook.com

Hirdetés
Hirdetés