Megnyitották a Lomnici-nyereg sípályáját Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/02/10
Hirdetés
Az elmúlt hét havazásainak köszönhetően február 8-án megnyitották a Lomnici-nyereg (Lomnické sedlo) sípályáját. A múlt heti, látszólag kedvezőtlen időjárás sok havat hozott a Tátrába. Február 8-tól a síelők ebben a szezonban először használhatják Szlováki legmagasabban fekvő sípályáját, melynek megnyitása mint mindig, ezúttal is a természetes hótól függ. „A Lomnici-nyereg 1240 méter hosszú lejtőjét jelenleg 1-2 méter vastagságú hóréteg borítja, a síelés feltételei nagyon jónak mondhatóak. A síelők 2190 méter tengerszint feletti magasságból indulva 5,5 km hosszú sípályán csúszhatnak le Tátralomnicra” – mondta el Tátraváros önkormányzatának illetékes szakembere. Az elmúlt hét közepén 50 cm-rel vastagodott a hóréteg, így igaz hogy két hónappal később, mint a 2018/2019-es téli szezonban, de megnyithatták Szlovákia egyik legmeredekebb lejtőjét a síelők előtt. A nyeregből induló, gondozott pálya átlagos lejtése 46,91 %, a fekete jelzésű szakasz szintkülönbsége 439 méter.

 

„A kitett terepe egyes részein a lejtő meredeksége meghaladja a 40 fokot, a ratrakot ezért fix ponthoz kell rögzíteni. Az éjszakai karbantartás során a ratrakot 1 km hosszú feltekercselt drótkötélen rögzítik a fix ponthoz, mellyel fokozatosan feltekercselve vagy kiengedve mozog a lejtőn” – mondta a szakember.

 

A lejtőt megnyitása előtt szondákkal megvizsgálja és folyamatosan monitorozza a Hegyi Mentőszolgálat (HZS), és ennek erdeményétől függően mondják ki a végső szót arról, hogy lehetséges-e síelni a Lomnici-nyeregből, vagy a fokozott lavinaveszély miatt le kell zárni a lejtőt. A tapasztaltabb síelők használhatják lejtő a Francia-vályú (Francúzska mulda) nevű részét is, amely a Lomnic-nyeregből induló pálya egyik legnehezebb változata. Ez a freeride pálya a lejtő délnyugati részén található, hossza 1380 méter, szintkülönbsége pedig 408 méter.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés