Figyelmeztetés a viharos szél miatt - két halott egy sípályán Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/02/10
Hirdetés
A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) arra kéri a Tátrában, a Tátra környékén tartózkodó turistákat, hogy a következő néhány órában mondjanak le a hegységben történő rútázásról. A Mentőszolgálat Facebook oldalán vasárnap az alábbi közlemény jelent meg:
„A következő napokban a Tátrában nagyon erős szél várható. A meteorológusok szerint a legerősebb széllökések hétfőn várhatóak, ezek mértéke már most (vasárnap délután) is elérheti a 100 km/h-t. Arra kérünk mindenkit, hogy mindenképpen tartózkodjanak a hegyekben történő túrázástól. Az erdőhatár felett szinte lehetetlen a mozgás, az erdőkben pedig a fák jelentenek halálos veszélyt”.

 

Az Észak-Európából érkező viharnak sajnos már két halálos áldozata van Lengyelország déli részén. A Zakopane közelében lévő Bukowina Tatrzańska településhez tartozó Rusiński Wierch nevű sípálány a viharos szél letépte egy sífelszerelés kölcsönző épület tetőszerkezetét, amely a közeli parkoló felé repült, ahol négy embert megsebesített. Ennek következtében egy 52 éves nő a helyszínen életét vesztette, 15 éves lánya életét a hosszas újraélesztés ellenére sem sikerült megmenteni. Két másik személy, mégpedig az elhunyt nő idősebb lánya és az elhunyt kislány keresztapja súlyos állapotban kórházba került. A Tátrában és Havasalja (Podhale) régióban már tegnap kiadták a figyelmeztetést a várható erős szél miatt. A nem hivatalos mérések szerint a szerencsétlenség bekövetkeztének idején (hétfőn dél körül) a sípályán a széllökések sebessége meghaladta a 100 km/h-t. A tragédia kapcsán a zakopanei ügyészség még ma vizsgálatot indít az ügyben.

Frissítés: Időközben a kórházban életét vesztette a tragédi harmadik áldozata, az elhunyt nő idősebb lánya is...

 

A legfrissebb előrejelzés szerint hétfőről keddre virradó éjszaka 140 km/h, kedd napközben 130 km/óra, keddről szerdára virradó éjszaka 120 km/h, szerdán pedig 90 km/h erősségű széllökések várhatóak.
Hirdetés
Hirdetés