Hegymászókat, síalpinistákat érintő változások a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/02/07
Hirdetés

 

 

Elektronikus túrakönyv és pozitív változások az extrém sízők számára. Január elsején életbe lépett a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatójának hegymászókra és síalpinistákra vonatkozó új szabályozása. Az alábbiakban a legfontosabb változásokról tájékozódhatunk.
Az új rendelkezések közül az első újdonság a hegymászók számára létrehozott elektronikus túranapló. Ez a már régóta létező, a menedékházakban hozzáférhető túranapló mellett egy újabb lehetőség a mászótúra regisztrációjára, a wspinanie.tpn.pl címen elérhető elektronikus túranaplóba a hegymászók online formában jegyezhetik be túráikat. Ennek használata nem kötelező, vagyis a hagyományos túrakönyvek továbbra is érvényben maradnak. A TPN hangsúlyozza, hogy a túrakönyvben csak a hegymászóknak kell bejegyezni azokat a túráikat, a jelzett turistautakon történő túrázást továbbra sem kell bejegyezni sem az elektronikus, sem a papíralapú túrakönyvbe. A jelzett turistautakon történő túrákról biztonsági okokból érdemes valakit tájékoztatni (család, barát, szálloda vagy menedékház recepciója), de a túrakönyvek nem erre a célra szolgálnak.  
Jelentős változás a szabályozásban, hogy a hegymászók számára lehetővé tették a célként kiválasztott mászófal sílécen történő megközelítését, valamint az onnan történő visszatérést („a legrövidebb biztonságos útvonalon a legközelebbi turistaútig”).

 

Az új szabályozás jelentős változásokat tartalmaz a síalpinisták számára. Az idei évtől kezdődően a síalpinisták eljuthatnak a nemzeti park azon részeire is, melyek eddig nem álltak rendelkezésükre. Ilyenek pl. a Zaruski-vályú (Żleb Zaruskiego) és az Útvesztő-hágó (Mylna Przełęcz). A síelők számára elérhető útvonalak és területek teljes listáját a rendelet melléklete tartalmazza. A hegymászókhoz hasonlóan a túra megkezdése előtt a síalpinistáknak is regisztrálni kell magukat az elektronikus vagy hagyományos túrakönyvbe.

 

A szabályozás életbe lépése előtt a nemzeti park munkatársai konzultáltak a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálattal (TOPR), valamint a Tátrában működő hegymászó egyesületekkel, ennek köszönhetően remélhetőleg egy mindenki számára megfelelő szabályozást sikerült kialakítani. A nemzeti park hangsúlyozza, hogy nyitott a változtatásokra, mindazonáltal az elsődleges szempont a természetvédelem és a hozzáférhetőség közötti megfelelő egyensúly fenntartása kell hogy legyen.
Hirdetés
Hirdetés